Noviteti
0

U Ženevu stiže i Fiat Panda Cross

Klix.ba
Volvo je najavio da će na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi prikazati svoju posebnu Ocean Race ediciju, koja će biti na raspolaganju uz modele V40, V40 Cross Country, V60 i XC60.

Fiat će na Sajmu automobila u Ženevi premijerno pokazati Pandu Cross, koja bi se u prodaji trebala pojaviti u jesen.

Automobil je u duhu svog imena dobio adekvatne karoserijske dodatke kojima na neki način pokazuje da se može uputiti i izvan uređenih cesta. Uz off-road dizajn prednjeg odbojnika, Panda je dobila i redizajnirana prednja svjetla za maglu, osjetno proširene blatobrane i uzdužne krovne nosače. Drugačiji je i zadnji odbojnik, a tu su i novodizajnirane 15-inčne aluminijske felge.

Unutrašnjost karakterišu kožom obložena sjedišta, dok među standardnu opremu spada Blue&Me infotainment sistem. Uz pogon preko obje osovine sa automatskom distribucijom snage među njima, Panda Cross dobila je i Hill Descent Control – elektronski sistem za pomoć prilikom vožnje niz naglašeno strmu podlogu, a za ovu priliku poboljšane su i komponente ovjesa.

Uz automobil se nude dvije motorne opcije: 0,9-litarski benzinski TwinAir turbo motor sa 90 KS i 145 Nm obrtnog momenta i 1,3-litarski turbodizelski MultiJet motor sa 80 KS i 190 Nm obrtnog momenta.

Motori su u oba slučaja za 5 KS snažniji od onih koji se nude u standardnim Pandama. Uz više snage tu je i drugačije proračunat 6-stepeni ručni mjenjač čija bi se kraće proračunata prva brzina trebala bolje nositi sa teškim terenima. Mjenjač je u ponudi uz benzinski motor.

Očekuje se da Panda Cross neće biti mnogo skuplja od standardne Pande 4x4.