Noviteti
0

U prodaji prvi Hyundaiev hibridni automobil

Sarajevo-x.com
Kada je u okviru posljednjeg sajma automobila u Seulu premijerno predstavljen prvi Hyundaiev hibridni automobil, rečeno je da će prodaja istog krenuti na ljeto. Upravo to se i dešava, kompanija Hyundai Motor najavila da je krenula prodaja prvog Hyundai hibridnog automobila. Riječ je o modelu Elantra hibrid, čiji razvoj je u 43 mjeseca koštao gotovo 200 miliona dolara.

Elantra hibrid ujedno je i prvi hibridni automobil na svijetu koji koristi litij-ion polimerske baterije. Ovaj baterijski sklop razvijen je u suradnji s kompanijom LG, a istraživanja su pokazala da nudi veću mogućnost pohrane energije, bolju pouzdanost i jeftiniju izradu od regularnih litij-ionskih baterijskih paketa.

Hyundai Elantra hibrid serijski dolazi s dva, odnosno tri pogona - benzin, autoplin i elektromotor. Elektromotor snage 20 KS pod poklopcem Elantre uparen je s 1,6-litarskim benzinskim motorom uz kontinuirani varijabilni prijenos.

Emisija CO2 kod ovog vozila je svega 99 grama po kilometru. Vozilo također posjeduje tzv. ekološku brzinu, pri kojoj je emisija gotovo zanemariva. Prema emisiji, Hyundai se svrstava među takozvana superiorna vozila (Superior Low Emissions Vehicle – SULEV). Ubrzanje nove Elantre također je impresivno, kada su hibridna vozila u pitanju, i ono iznosi 11,7 sekundi (0-100 km/h), čime je novi Hyundai pretekao mnoge konkurente.

"Uvažavajući želje naših cjenjenih kupaca, Hyundai lansira svoj prvi hibird, koji između ostalog nudi velike uštede po pitanju potrošnje i emisije CO2. Ovo je dodatna potvrda da se krećemo 'Hyundai brzinom' kako bismo postigli naš dugoročni cilj, a to je liderstvo u industriji po pitanju ekologije i pozicioniranje Hyundai brenda kao tehnološkog inovatora", izjavio je Yang Woong-Chui, predsjednik odjela za istraživanje i razvoj kompanije Hyundai Motor.

Vjerujući u kvalitet izrade i tehnologije, Hyundai je za svoj prvi hibrid ponudio petogodišnju garanciju ili 100.000 pređenih kilometara, dok je garancija za litij-ion polimerske baterije šest godina ili 120.000 pređenih kilometara.

Kada je prodaja u pitanju, za sada je ona ograničena samo na tržište Južne Koreje, dok će aktuelne studije izvodljivosti odrediti druga tržišta za Elantru hibrid.