Showroom u Sarajevu
37

U prodaji prvi električni motocikli u BiH: Vintage dizajn i vrhunska tehnologija zovu da ih testirate

I. B.
RGNT električni motocikli stigli su u Sarajevo na bh. tržište
RGNT električni motocikli stigli su u Sarajevo na bh. tržište
Električna vozila polako zauzimaju svoja mjesta na bh. tržištu, a najnovija vijest na ovom području je dolazak prvih potpuno električnih motocikala u BiH, što znači da ih od sada možete ne samo kupiti, nego i besplatno testirati.
Krajem prošle godine u Sarajevu je svoja vrata otvorio showroom Nikola, prodajni salon električnih vozila, koji nam je donio neke od najpoznatijih i najinteresantnijih brendova električnih automobila sa nevjerovatnim specifikacijama poput Tesle, XPENG-a, BYD-a i Lotusa - a koje sve do tada nismo imali.

Ono što je sjajna vijest je to da Nikola na tome nije stao. Kako su prethodno najavili iz ovog prodajnog salona, svoju ponudu sada su dodatno obogatili i to prvim modelima potpuno električnih motocikala brenda RGNT Motorcycles.

Riječ je o brendu iz Švedske, koji motocikle izrađuje ručno, a na tržištu su se prije nekoliko godina pojavili odlučivši "poremetiti" carstvo dvotočkaša visokokvalitetnim, bezvremenskim i vozilicama prepunim vodećih inovacija, spremnih da pruže snagu u svakom smislu te riječi.

Klasičan, bezvremenski izgled uz vrhunske tehnologije - ključ za uspjeh
Klasičan, bezvremenski izgled uz vrhunske tehnologije - ključ za uspjeh

RGNT motocikle karakteriše klasičan izgled koji može izdržati test vremena za buduće generacije. Međutim, dok se estetski smatra "odom" starinskim vremenima kada je fokus bio na kvaliteti, tehnološki im je definitivno mjesto u budućnosti.

Neki od modela koje možete pronaći, ali i besplatno testirati u showroomu Nikola su RGNT No.1 Classic i model No.1 Scrambler.

No.1 Classic SE dvotočkaš nudi neosporan šarm i sofisticiranost kroz temelje savremene mehanike s vintage elementima, a dizajniran je za optimizaciju razine performansi. Dostiže 120 km/h, a baterija kapaciteta 9,5 kWh nudi domet veći od 148 kilometra, te je procijenjeno da ju možete napuniti za tri sata.

RGNT No.1 Classic SE možete voziti bez stresa
RGNT No.1 Classic SE možete voziti bez stresa

S nadograđenim pogonskim sklopom, elektromotorom i učinkovitošću koja dovodi do manje generisane topline, smanjujući količinu potrošene energije, ovaj model ima više energije za rad. Osim što nudi vrhunsku vožnju, pruža vam 24-satnu sigurnost dok koristite vozilo. Zahtijeva vrlo malo održavanja, te u vožnju možete krenuti bez stresa - kako bi ona i trebala izgledati.

S druge strane, No.1 Scrambler SE drži se izvornog stila iz 1950-ih i napravljen je tako da vas brzo, sigurno i tiho odveze kamo želite. Kod ovog modela oblik i funkcija igraju neriješenu igru, a pobjednik je vozač koji će istinski uživati.

Uz model No.1 Scrambler SE vožnja je jednostavnija nego ikad
Uz model No.1 Scrambler SE vožnja je jednostavnija nego ikad

Također dostiže 120 km/h, ima bateriju kapaciteta 9,5 kWh koja nudi domet veći od 148 kilometra, te je procijenjeno da ju možete napuniti za tri sata. Model donosi osvježeni dizajn i revolucionarnu tehnologiju. Vožnja je lakša nego ikad, dok sve dodatno pojednostavlju i IoT-povezanost za sigurnost, status vozila te automatske nadogradnje softvera i dizajna.

RGNT električni motocikli novo su poglavlje na bh. tržištu ovih vozila
RGNT električni motocikli novo su poglavlje na bh. tržištu ovih vozila

Human Machine Interface, tj. kontrolna tabla, čini vožnju prirodnijom. Opcije su personalizirane, a zajedno s inovativnim joystickom kojim se upravlja palcem, vozači mogu u potpunosti prilagoditi svoje iskustvo vožnje.

U novim modelima RGNT je ugradio napredni kombinirani sistem kočenja, poboljšavajući kontrolu kočenja na cesti. S druge strane, ubrzavanje je novi Boost način rada motocikla.

Kao jedan od najupečatljivijih detalja ovog brenda, sjedala su napravljena su od veganske kože vrhunske kvalitete, dok na vozilu imate i zračni okvir u kojem možete pohraniti lične stvari ili napuniti telefon.

RGNT No.1 Classic SE
RGNT No.1 Classic SE

Motocikl pokrećete pritiskom na gumb, a njegove baterije automatski će se napuniti nakon kočenja. Inače, RGNT motocikli su kompatibilni sa svakom utičnicom i stanicom za punjenje.

Dolazak ovih dvotočkaša svakako je početak novog poglavlja automobilske industrije u BiH, a doznali smo i kako se kreću njihove cijene.

Naime, za motor je potrebno izdvojiti od 26.900 KM, dok električne automobile, poput Tesle, možete nabaviti po cijenama od 89.000 KM koliko košta Model 3 i 99.000 KM, kolika je cijena novog Modela Y.

Više informacija, kao i besplatnu vožnju moguće je zakazati na stranici showrooma nikola.ba.