Moguće ga i "isprobati"
42

Tesla vozila konačno možete kupiti i u BiH, u Sarajevo stigao prvi Model X Plaid sa 1.020 KS

I. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Tesla Model X Plaid (Foto: D. S./Klix.ba)
Električni automobili postali su nezaobilazna tema u svijetu, a njihova prisutnost na cestama sve veća. Međutim, dok se činilo da su oni sa našom zemljom još uvijek na Vi, u glavni grad BiH stižu neki od najpoznatijih primjeraka, a među njima, po prvi put i vrhunski novi proizvod kompanije Tesla - Model X Plaid.

U Sarajevu je nedavno s radom krenuo prodajni salon "Nikola", showroom specijalizovan za elektromobilnost, koji u BiH donosi neke od najpoznatijih i najinteresantnijih brendova električnih automobila, a koje do sada nismo imali - poput Tesle, XPENG-a, BYD-a ali i Lotusa.

Svoju ponudu planiraju obogatiti nizom modela poznatih marki vozila iz SAD-a i Kine, a da ih možemo uzeti za ozbiljno, dokazala je i činjenica da smo upravo ovdje sreli Teslin Model X Plaid, najnoviji model ove američke kompanije.

Novi Model X Plaid prvi je ovaj model koji je stigao u BiH, a prije nego što je otišao u ruke svog vlasnika i sami smo istražili njegove nevjerovatne specifikacije.

Teslin model automobila s "tehnologijom svemirskog doba"

Tesla Model X Plaid zadovoljiti će i najzahtjevnije vozače (Foto: D. S./Klix.ba)
Tesla Model X Plaid zadovoljiti će i najzahtjevnije vozače (Foto: D. S./Klix.ba)

Kao najprodavanija marka električnih automobila, Tesla konstantno radi na svom usavršavanju. Model X Plaid, koji je sada stigao i u BiH, trenutno je najbrži od bilo kojeg superautomobila, a kamoli SUV-a, koji se nalazi u prodaji. Sadrži tri električna motora koji proizvode kombiniranih 1.020 konjskih snaga, što mu omogućava sposobnost da ubrza do 100 km/h za zasljepljujućih 2,5 sekunde.

Čak i automobili ove klase sa sličnim performansama čine se slabim u usporedbi sa ovim modelom Tesle, a upravo to je vrlina koja zadivljuje njegove ljubitelje.

Tesla Model X Plaid dolazi s nevjerovatnim performansama i inovacijama (Foto: D. S./Klix.ba)
Tesla Model X Plaid dolazi s nevjerovatnim performansama i inovacijama (Foto: D. S./Klix.ba)

Ovaj model može preći 536 kilometara na jednom punjenju, a kao i kod svakog električnog vozila, hladnije vrijeme te duža vožnja autocestom znatno bi promijenile tu brojku. Osim brzine, objašnjavaju nam, a u šta smo se i sami uvjerili, Tesla Model X Plaid impresionira i svojom udobnošću, upravljanjem i adaptivni ovjesom koji može i prilagoditi visinu vozila, te omogućava gotovo 23 cm udaljenosti od tla. Preko tzv. Falcon Wing stražnjih vrata do 17-inčnog zaslona koji zauzima gotovo cijelu središnju konzolu - gotovo da nećete znati šta vas se više dojmilo.

17-inčni zaslon zauzima gotovo cijelu središnju konzolu (Foto: D. S./Klix.ba)
17-inčni zaslon zauzima gotovo cijelu središnju konzolu (Foto: D. S./Klix.ba)

Ova "sokolska" vrata mogu biti i mač sa dvije oštrice, budući da onemogućuju nošenje bilo čega na krovu automobila. Svejedno, ovo vozilo izgleda kao praktičan model električnog porodičnog automobila. Možete ga naručiti sa pet, šest ili sedam sjedala, što definiše i veličinu njegovog prtljažnika. Na prednjim sjedalima ima dovoljno mjesta za odrasle osobe, a zahvaljujući širokom rasponu podešavanja na upravljaču, gotovo se svako može udobno smjestiti.

Automobil je praktičan i možete ga naručiti sa pet, šest ili sedam sjedala (Foto: D. S./Klix.ba)
Automobil je praktičan i možete ga naručiti sa pet, šest ili sedam sjedala (Foto: D. S./Klix.ba)

Objašnjavaju nam da je Model X Plaid na autocesti gotovo nečujan, osim zvuka kotrljanja njegovih točkova prečnika 22 inča. Regenerativno kočenje, koje služi za usporavanje automobila i istovremeno punjenje baterije, omogućuje vožnju koristeći većinu vremena samo papučicu gasa.

Ovaj model Tesle, a koji smo uz Model Y od 515 konjskih snaga zatekli u showroomu Nikola, dolazi sa svim sigurnosnim tehnologijama koje biste očekivali od premium SUV-a. Tu je mnoštvo naprednih sustava dizajniranih za sprečavanje sudara, a čak i ako automobilu prepustite upravljanje umjesto vas, uslov je da držite ruke na volanu. Sa nevjerovatnim performansama i inovacijama jasno je zašto bi ovaj automobil zadovoljio i najzahtjevnije vozače, a to potvrđuje i činjenica da je nedugo nakon naše posjete salonu, on otišao svom sretnom vlasniku.

Tesla Model X Plaid dolazi s nevjerovatnim performansama i inovacijama (Foto: D. S./Klix.ba)
Tesla Model X Plaid dolazi s nevjerovatnim performansama i inovacijama (Foto: D. S./Klix.ba)

Osim za uštedu troškova (održavanja), električni automobili su sinonim i održive budućnosti. I stoga, showroom Nikola, koji se nalazi na adresi Džemala Bijedića 160J, mogao bi postati idealno odredište za sve koji razmišljaju o prednostima EV svijeta.

Ponuda će se još više širiti, dolaze i drugi "moćni" brendovi

Kao "nezvanični uvoznik" električnih automobila, a u saradnji sa ProCredit bankom, ovaj salon već je potpisao ugovor sa brojnim drugim poznatim brendovima poput RGNT Motorcycles (čiji će modeli biti prvi električni motori u BiH), Maeving, Newbot - od kojeg svi moderni Evropljani kupuju baterije, dok je u finalnoj fazi i saradnja sa brendom Radinn, čije će se danas sve popularnije električne daske za surfanje također naći u njihovoj ponudi.

Za 2024. godinu, "Nikola" ima ambiciozne planove, a osim širenja svog asortimana i broja brendova s kojima rade, otkrivaju kako nas očekuje saradnja kojom će posjetitelji naročito biti zadovoljni. O tome će, ipak, naknadno govoriti više.

Naredne godine, između ostalog, najavljuju otvorenje zajedničkog servisnog centra za električne automobile, koji će, uz sve potrebne rezervne dijelove i usluge servisa, biti namijenjen isključivo ovom tipu vozila u glavnom gradu BiH. Kao još jedan značajan korak ka budućnosti električnih automobila u Sarajevu, planiraju i rad na infrastrukturi punjača brzine od 100 kW i više, što će još više približiti ljude ovom tipu vozila i tome da doprinesu ekološkoj održivosti.

Tesla Model Y Long Range
Tesla Model Y Long Range

Svi koji žele (neobavezno) isprobati neko od električnih vozila u ovom showroomu te među njima pronaći svog "ljubimca", mogu ga posjetiti i to učiniti. Posjetitelji i potencijalni kupci uvijek mogu pronaći nekoliko modela automobila na stanju, dok ostali stižu po narudžbi.

Osim što će definitivno zadovoljiti ljubitelje električnih vozilica u BiH, ovaj izložbeni prostor načinio je korak i ka ekološkoj svijesti Sarajeva, a pogotovo kao grada koji se suočava s ozbiljnim problemima zagađenja zraka. Upravo dolazak električnih vozila predstavlja i nadu za poboljšanje kvalitete zraka kroz manji broj emisija štetnih plinova, što je, uz samo proširenje ovog tržišta, veliki plus za našu zemlju. Više informacija na: Nikola.ba.