Uoči premijere
19

U Porscheu privode kraju nemilosrdna testiranja nove generacije modela 911

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Porsche će novu generaciju svog najpoznatijeg modela predstaviti krajem novembra na Sajmu automobila u Los Angelesu.

Prije nego što svijet ugleda produkcijsko izdanje nove generacije modela 911 (992) u Porscheu se trude da maksimalno iskoriste nekoliko preostalih sedmica prije svjetske premijere, a na zvaničnim fotografijama mogu se vidjeti skoro demaskirani testni automobili "u akciji" čija je legendarna brojčana oznaka poznata u svim dijelovima svijeta.

Pored mnogo vremena koje su testni prototipi proveli na stazama kao što su Nürburgring i Nardo, gdje su šasije, motori, mjenjači, kočnice... morali preživjeti nemilosrdne torture, automobili su sakupili mnogo kilometara na različitim podlogama širom svijeta, na različitim nadmorskim visinama, u svim klimatskim uslovima i s temperaturnim razlikama u rasponu koji iznosi 85 stepeni celzija.

"I ovaj put smo naše testne automobile podvrgli nemilosrdnim maltretiranjima na različitim podlogama, u raznim uslovima i dijelovima svijeta, a na sve smo po običaju dodali različite nadmorske visine i ekstremne temperature, jer želimo da i novi 911 bude vrhunski sportski automobil koji se bez problema može nositi sa svakodnevnim korištenjem u različitim uslovima. Baš to je svaki Porsche 911 uvijek izdvajalo od konkurencije" rekao je Andreas Pröbstle, prvi čovjek na projektu nove generacije besmrtnog "elfera".