Noviteti
4

U novi Camaro stiže dvolitarski motor

Klix.ba
Izgleda da ni američki "muscle car" sportski automobili koji su svoju slavu stekli velikim i snažnim motorima neće ostati imuni na prednosti "downsizinga" motora. Prve najave za novi Chevrolet Camaro zgrozile su ljubitelje izvornih vrijednosti "muscle" automobila.

Nova, šesta po redu, generacija Chevroleta Camaro trebala bi uskoro imati svoju premijeru, a dolazi na novoj Alpha platformi na kojoj je zasnovan i Cadillac CTS. Kako je riječ o produženoj platformi, to znači da će i novi Camaro biti nešto veći od još uvijek aktuelnog modela, dok će i međuosovinsko rastojanje biti duže za oko 50 milimetara.

Ova promjena konstrukcije i platforme garanuje i to da će novi Camaro biti lakši od aktuelnog modela za više od 100 kilograma, što znači i bolje dinamičke osobine.

Ponuda motora donosi najzanimljivije novosti. Iako će top modeli preuzeti poznate motore iz aktuelne generacije, najšokantnija novost je ta da će novi Camaro dobiti i 2,0-litarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji proizvodi 275 KS i 299 Nm okretnog momenta, što je motor koji je također poznat iz Cadillaca CTS, te bi trebao predstavljati pristupačniju opciju ovog američkog sportskog automobila.

Nove najave govore da će dizajn novog Camara biti izraženo "oslonjen" na retro linije i dizajn druge generacije Camara, što se kosi s prvim najavama koje su govorile da će Camaro doživjeti evoluciju dizajna trenutne generacije. U svakom slučaju Camaro će postati još zanimljiviji i privlačniji širem krugu kupaca, uprkos zgrožavanju tradicionalista.

Vezani članci