Na tržištu 2020. godine
9

Toyota predstavila RAV4 Plug-in Hybrid

D. B.
Važno novo poglavlje otvara se u historiji Toyote RAV4, prvog u svijetu rekreativnog SUV-a, svjetskom premijerom novog RAV4 Plug-in Hybrid na Sajmu automobila u Los Angelesu

Ova prva plug-in hibridna električna verzija RAV4 kruna je više od 20 godina predvodništva kompanije Toyota u tehnologiji proizvodnje hibridnih pogonskih sklopova, a korisnicima nudi vozilo koje teži da bude još snažnije i efikasnije od bilo kog drugog vozila u svojoj klasi, u pogledu emisije gasova i potrošnje goriva.

Novi RAV4 Plug-in Hybrid predstavlja sami vrhunac ponude pete generacije RAV4, modela koji je još jednom potvrdio svoj status, kao jedno od najpopularnijih SUV vozila u Evropi, sa 120,000 prodatih vozila otkad je lansiran na tržište ranije ove godine, uključujući više od 105,000 hibrida.

Pozicija modela RAV4 Plug-in Hybrid kao najboljeg iz RAV4 serije i predvodnika aktuelne serije hibridnih električnih vozila kompanije Toyota bazira se na kombinaciji velike snage i performansi, izuzetne efikasnosti, dinamičkoj izvrsnosti TNGA GA-K platforme i mogućnosti upravljanja na putu i van njega, zahvaljujući standardnom AWD-i inteligentnom sistemu električnog pogona na sva četiri točka.

Iskustvom razvijanja dvije generacije Prius Plug-in Hybrid modela, Toyota je ohrabrena da proizvede novi, impresivan pogonski sklop za RAV4. Sa punom sistemskom izlaznom snagom od 306 KS (225 kW), ovaj model ima potencijal da ubrza do 100 km/h iz mjesta za samo 6.2 sekunde, tako pobjeđujući svu konkurenciju na konvencionalni pogon. Pored toga, teži da zadovolji ekonomičnost emisija CO2 i potrošnje goriva na najbolji način u svojoj klasi, a podaci o WLTP-standardu prije homologacije, ukazuju na emisiju CO2 manju od 30 g/km.

Toyota je ulagala u napredak u performansama koje električna energija može da omogući, u cilju postizanja značajnog povećanja izlazne snage, u poređenju sa standardnim RAV4 Hybrid. Razvijena je nova litij-jonska baterija velikog kapaciteta i dodat je podizač napona jedinici za kontrolu snage hibridnog sistema. 2.5-litarski Hybrid Dynamic Force benzinski motor je ista jedinica kao i kod regularnog RAV4 Hybrid-a, s maksimalnom snagom od 170 KS (125 kW).

Rezultat nije samo efikasno ubrzanje iz mjesta. RAV4 Plug-in Hybrid će također imati mogućnost prelaska većeg broja kilometara u čistom električnom modu električnog automobila, bez potrošnje goriva i emisije gasova. Očekivani broj pređenih kilometara (WLTP standard) prelazi 60, što je više od drugih konkurentnih plug-in SUV hibrida, a uz to i više od 50 pređenih kilometara dnevno, što je evropski prosjek u vožnji do posla i nazad.

Novi RAV4 Plug-in Hybrid bit će zvanično predstavljen u drugoj polovini 2020. godine.