Kvalitetan i pouzdan
11

Toyota predstavila novi Land Cruiser

D. B.
Toyota je zvanično predstavila potpuno novi Land Cruiser, model fokusiran na svoje tradicionalne prednosti, kvalitet, izdržljivost i pouzdanost, a sve kako bi se nosio s najtežim uvjetima.

Novi model kombinuje legendarni DNK Land Cruisera s novim tehnologijama za pružanje iznimnih performansi na cesti i izvan nje.

Land Cruiser nastavlja biti sinonimom za snagu i pouzdanost više od 70 godina kao prevozno sredstvo kojem se može vjerovati da će putnike sigurno odvesti do odredišta i vratiti kući, čak i u najtežim uvjetima.

Njegova trajna svjetska reputacija učinila ga jednim od Toyotinih najprodavanijih modela s 11,3 miliona prodanih primjeraka do danas i to u više od 170 zemalja i regija. Iz profila, vanjski dizajn prikazuje klasičnu siluetu Land Cruisera sa snažnim horizontalnim linijama.

Ukupna dužina iznosi 4.920 mm, širina 1.980 mm i visina 1.870 mm, a međuosovinski razmak 2.850 mm. Interijer nudi izbor konfiguracija s pet ili sedam sjedišta, a odlikuje ga dizajn koji dočarava snagu i funkcionalnost autentičnog terenca.

Novi okvir vozila je za 50 posto čvršći, a kombinacija karoserije i krutosti okvira veća je za 30 posto. Ova značajna povećanja doprinose poboljšanom odzivu, upravljivosti i udobnosti vožnje.

Ovo je prvi Land Cruiser koji koristi sistem električnog servo upravljanja (EPS), koji smanjuje količinu povratnog trzaja do kojeg može doći prilikom vožnje po neravnoj površini te omogućava glatko, direktnije upravljanje i lakšu upravljivost pri svim brzinama.

Novi Land Cruiser će se prodavati s tri opcije pogona, jednim dizelskim i dva benzinska motora.

Kupcima na našim prostorima svakako će biti najinteresantnija 2,8-litrena turbodizelska jedinica projektirana za snažnu ravnotežu učinkovitosti goriva i performansi. Proizvodi maksimalnih 204 KS/150 kW i usklađen je s novim osmostepenim automatskim mjenjačem Direct Shift, što mu daje snagu za vuču tereta do 3.500 kg.

Toyota će otvoriti pretprodaju novog Land Cruisera First Edition za evropske kupce u oktobru, a prve isporuke vozila očekuju se u prvoj polovini 2024. godine.