Samo 500 primjeraka
20

Toyota predstavila GRMN Yaris, ovaj put samo za kupce u Japanu

E. L.
Toyotinu brojčano ograničenu „specijalku“ iza koje stoji odjel Gazoo Racing i dalje pokreće 1,6-litarski trocilindarski turbobenzinac, ali je mnogobrojni elementi čine još oštrijom i zabavnijom.

Jedna od zvijezda Sajma automobila u Tokiju bez sumnje je Toyotin model Yaris GRMN koji "potpisuje“ odjel Gazoo Racing, a koji će biti proizveden u samo 500 primjeraka i nudit će se samo kupcima u Japanu, što nije bio slučaj s najsnažnijim i najbržim Yarisom GRMN prethodne generacije koji su mogli kupiti i automobilski entuzijasti u Evropi.

Yaris GRMN (Gazoo Racing Masters of Nürburgring) i dalje pokreće 1,6-litarski trocilindarski turbobenzinski motor koji razvija 261 KS i 360 Nm obrtnog momenta za čiju je distribuciju na obje osovine zadužen ručni 6-stepeni mjenjač sa skraćenim prijenosnim odnosima.

S akronimom GRMN i opcionim paketom Circuit (staza) u igri je manje kilograma, više karbona, još kruća karoserija, adaptivni ovjes (Bilstein), snažnije kočnice, posebne 18-inčne felge... U tamnoj kabini tada ostaju samo prednja izrazito profilisana sjedišta.

Utjeha za potencijalne kupce GR Yarisa koji se nudi u Evropi je potvrda da će Toyota krajem godine opciono ponuditi pojedine od spomenutih komponenti koje čine Yaris GRMN čija isporuka kupcima u Japanu počinje početkom ljeta.