Noviteti
14

Subaru predstavio BRZ kakav svi priželjkuju

Klix.ba
Saradnja Toyote i Subarua izrodila je atraktivan i dinamičan sportski coupe kojeg Subaru naziva BRZ, a Toyota GT86. Ipak, nije prošao bez kritika a najglasnije su one na račun njegove maksimalne snage i ukupnih performansi, jer 200-injak KS u današnje vrijeme očito nije dovoljno za sportski auto. Subaru je ponudio rješenje, koncept sa slavnim imenom STi.

Na tekućem sajmu automobila u New Yorku Subaru je bez ikakvih najava predstavio konceptni model STI Performance Concept, a ustvari je riječ o obimno prerađenom BRZ-u.

Zamisao i jeste bila ponuditi još više snage i brzine za BRZ, pa je tako BRZ dobio kompletnu izmjenu karoserije u vidu aerodinamičkih dodataka i proširenja , dok u i otvori za zrak primjetno veći, a kako bi došlo više zraka do sada znatno snažnijeg motora.

Žeđ za dodatnom snagom utažio je isti 2,0-litarski boxer motor koji je kao i za potrebe trkaćeg BRZ GT300 modela dobio prednabijanje zraka. Subaru nije želio zvanično potvrditi snagu ovog motora, ali kako već u spomenutom modelu proizvodi oko 300 KS i 447 Nm okretnog momenta, iste performanse se mogu očekivati i za ovakav BRZ.

Za sada nije potvrđeno kada ovako ojačan i poboljšan dolazi na tržište, ali kada se to i desi izvjesno je da će to prvo biti u SAD-u, gdje Subaru planira intenzivno širenje ponude modela, dok je njegov dolazak na ostala tržišta prilično neizvjestan.