Do kraja dekade
26

Šta će VW ponuditi s Golfom osme generacije

Klix.ba
Najnovije izdanje jednog od najpopularnijih automobila svih vremena trebalo bi biti spremno prije kraja dekade.

Iz dobro obaviještenih izvora stigle su nove informacije o novoj osmoj generaciji čuvene "loptice za golf" koju bi Volkswagen u svom produkcijskom izdanju mogao predstaviti 2019. godine.

Prema izvorima njemačkog automobilskog magazina Auto Bild, Volkswagen je zbog enormnih troškova koje je prouzrokovala afera "dieselgate" morao prolongirati predstavljanje osme generacije Golfa, a posljednje informacije kažu da će novo izdanje biti zasnovano na evoluciji fleksibilne MQB platforme i da će automobil, u zavisnosti od pogonske grupe i nivoa opreme, u odnosu na redizajniranu sedmu generaciju biti lakši od 35 do 70 kilograma.

U Wolfsburgu pripremaju Golf sa značajno nižim prednjim dijelom karoserije, a niža i "oštrija" će biti i kućišta prednjih i zadnjih svjetala. Natpis s nazivom modela trebao bi biti postavljen na sredini poklopca prtljažnika po uzoru na ono što je VW uradio sa svojim trenutno najreprezentativnijim modelom Arteon.

Vozaču i njegovim saputnicima ponudit će se više prostora u kabini, a veća će biti i zapremina prtljažnika. Čak i u osnovnoj verziji analogni instrumenti bit će zamijenjeni digitalnim, a spominje se i trodimenzionalni „head-up“ display, kao i nekolicina sistema s autonomnom funkcijom.

Najsnažniji u ponudi ostat će modeli GTI i R čiji će motori raspolagati s 250, odnosno 350 KS. Na vrhu hibridne ponude bit će Golf GTE sa snažnijom kombinacijom konvencionalnog i električnog pogona i značajno povećanim kapacitetom baterija.

U Volkswagenu obećavaju da u odnosu na redizajniranu sedmu generaciju neće biti značajnog povećanja cijene modela osme generacije, bez obzira na sva spomenuta poboljšanja.