Noviteti
6

SSC Tuatara u lovu na Bugatti Veyron

Klix.ba
Iz ekskluzivne automobilske kompanije SSC North America stigla je vijest da je „supersonična“ Tuatara vrlo blizu početku produkcije, jer su završena i posljednja testiranja njenog novorazvijenog 6,9-litarskog V8 biturbo motora koji razvija 1350 KS i nestvarnih 1733 Nm obrtnog momenta.

U SSC-u kažu da to nije sve, jer se na zahtjev kupca snaga motora lako može podignuti na 1700 KS. U svakom slučaju, sve skupa trebalo bi biti više nego dovoljno da Tuatara preuzme svjetski brzinski rekord koji u ovom trenutku drži Bugatti Veyron Super Sport.

Bez obzira na impresivne performanse, osnivač kompanije SSC Jerod Shelby tvrdi da je Tuatara izvanredno „pitom“ i ugodan automobil koji u svakodnevnom saobraćaju vješto sakriva svoje potencijale. „Uspjeli smo u namjeri da napravimo savršeno opremljen i svakodnevno upotrebljiv automobil koji će se dobro snaći u svim klimatskim uslovima, ali je u isto vrijeme sposoban izaći na stazu kao što je Nurburgring Nordschleife i biti brži od najbržih“, dodaje Shelby.