Volvo u Parizu
0

Spremne R verzije za S60 i V60

Sarajevo-x.com
Prije zvanične svjetske premijere na predstojećem sajmu automobila u Parizu, Volvo je predstavio nove modele S6 i V60 u atraktivnim i sportski orijentisanim R-Design verzijama.

Sa namjerom da od već atraktivnih modela S60 i V60 koji su na velika vrata uveli novi dizajnerski pravac Volva, ovaj proizvođač je ponudio R-Design verzije ovih modela koji će se posebnim dodacima dodatno isticati kao sportske verzije.

Na R-Design modelima novost će tako biti preoblikovani prednji i zadnji odbojnik sa izraženijim obrisima i otvorima za zrak, dok će na zadnjem dijelu pažnju privlačiti i difuzor zraka. Čak je i prepoznatljiva maska na prednjem dijelu dodatno izmjenjena kako bi se bolje uklopila u ukupan sportski izgled. Završni potez na vanjskom izgledu bili su atraktivni i za ove modele jedinstveni 18-inčni naplaci od lake legure.

Unutrašnjost je kod R-Design verzija jednako posebna, pa će se vozač i putnici osjećati ugodnije zahvaljujući više profilisanim sjedištima koja bolje drže tijelo u zavojima, ali i umecima od aluminijuma, te posebnim tepisima.

Kako bi i dinamičke osobine bile na nivou sportskog izgleda i imena, Volvo je i za S60 i V60 obezbijedio ukrutu muldi, kao i kraće opruge koje uz direktniji rad ovjesa čine podnicu 15 milimetara nižom. Zanimljiva novost su i elastične čahure ovjesa, koje su na R-Design modelima izrađene od 20% čvršćeg materijala što u velikoj mjeri daje bolji i direktniji osjećaj prilikom upravljanja automobilom.

Na ovjesu su novost i jednocijevni zadnji amortizeri koji omogućavaju kontrolu suzbijanja i povratnog hoda preko samo jednog ventila, umjesto kroz dva. Ovakav princip rada amortizera omogućava kraći i brži protok ulja u amortizeru, što vozač osjeti kroz bolju dinamiku vožnje.

R-Design modeli biće dostupni uz bogatu paletu motora, i to od onih dizelskih 1.6 D Drive motora od 117 KS, pa do moćnog 3.0-litarskog T6 benzinca sa 308 KS. Iako za sada nisu poznate cijene ovih verzija, već sada je Volvo najavio da R-Design modeli stižu na tržište već tokom ove jeseni.