Novi Volvo V60
0

Sportski karavan savršenog stila i vrhunske sigurnosti

Sarajevo-x.com
Volvo V60 stiže na automobilsko tržište sa namjerom da svom limuzinskom bratu S60 ponudi tešku borbu za titulu najdinamičnijeg Volvo-modela svih vremena. Oko 90% planirane godišnje prodaje Volva V60 od 50.000 vozila završit će kod evropskih kupaca.

Novi Volvo V60 namijenjen je prvenstveno kupcima modela S60 koji žele nešto više prostora i fleksibilnosti, ali bez kompromisa po pitanju sportskog izgleda i uzbudljivih voznih mogućnosti. Svjesni da je konkurencija oštra poput britve i da kupci u ovom segmentu znaju tačno šta žele, u Volvu su dodatno poboljšali ekskluzivnost i kvalitet unutrašnjosti, te automobil opremili brojnim tehničkim inovacijama na polju udobnosti i sigurnosti. Rezultat je uistinu unikatan sportski karavan, u potpunoj harmoniji sa svojim sportskim stavom.

Novi Volvo V60 je dizajnom više coupe nego karavan. Naglašen klinasti oblik i vitku coupe liniju krova, prate atraktivne bočne linije, stvarajući nježan, ali snažan dvostruki val od prednjih do stražnjih svjetala. Izvajan poklopac motora i kratki prevjesi dodatno naglašavaju sportski nastup automobila. Očito je da ovaj švedski karavan ne želi biti tradicionalni "prevoznik“, jer su za to predviđeni modeli V70 i XC70, već lifestyle-karavan kod kojeg prtljažni prostor nije nužno najvažnija stavka.

Novi Volvo V60 dostupan je sa bogatim izborom vanjskih boja, koje naglašavaju inspirativne linije ovog modela. Među 15 boja, dvije su nove i to vibrant-bakarna i electrum-zlatna, koje se odlično uklapaju sa novim Beechwood smeđim interijerom. Unutrašnjost – fleksibilnost i ekskluzivna kvaliteta

Poput limuzinskog S60 i novi V60 vlasnicima nudi vrhunsku kvalitetu i udobnost, a zahvaljujući karavanskoj formi i novu dozu fleksibilnosti. Osnovna zapremina prljažnika od 430 litara, može se višestruko povećati putem preklopive zadnje klupe u omjeru 40/20/40. Interijer novog V60 je izuzetno izdašan kada su u pitanju detalji orijentisani prema vozaču, ali je to još uvijek petosjed sa dovoljno udobnosti i prostora za sve putnike.

Interijer novog V60 nudi inovativan dizajn u dvama područjima: forma i tehnologija. Dizajn karakteriše sportska svježina do najsitnijih detalja. Tehnološki aspekt uključuje sve pametne solucije koje doprinose nesvakidašnjem vozačkom iskustvu, od sigurnosti po pitanju izbjegavanja udesa do dodataka za udobnost kao što su infotainment i audio sistemi svjetske klase, te elektronska kontrola klimatizacije.

Beskompromisne vozne karakteristike

Volvo-eksperti za šasiju isklesali su vozne mogućnosti novog V60 sa istom količinom entuzijazma kao i model S60. Rezultat je autentičan sportski karavan sa voznim mogućnostima koje u potpunosti opravdavaju sportske linije. Novi Volvo V60 je dug 4.628 mm, uz međuosovinski razmak od 2.776 mm. Širina traga točkova iznosi 1.588 mm naprijed i 1.585 mm nazad.

Novi Volvo V60 je dostupan sa dvjema vrstama šasija. Na evropskom tržištu novorazvijena dinamična šasija koja nudi vrhunsku voznu dinamiku bez negativnog uticaja na udobnost vožnje je standard, dok će neka druga tržišta sa lošijim cestama dobiti „mekšu“ touring-šasiju. Pored ovih dviju standardnih šasije, sve varijante V60 mogu se opremiti opcionalnom Four C aktivnom šasijom, koja kroz tri moda (Comfort, Sport i Advanced) koristi brojne senzore i podešava rad amortizera.

Nova dinamična šasija podržana je čitavim nizom elektroničkih sistema, koji dodatno poboljšavaju sportski ugođaj vožnje, kao što je napredna kontrola stabilnosti (Advanced Stability Control) ili Corner Traction Control za stabilniji ulazak u krivinu, a na sve to nadovezuje se napredni kočioni sistem.

Bogata ponuda motora

Novi Volvo V60 će biti dostupan sa brojnim dizelskim i benzinskim motorima raspona snage od 115 (1.6 D DRIVe) do 304 KS (3.0 T6), preuzetim od limuzinskog brata. Ponudu benzinaca otvara 1.6 litarski četverocilindraš u izvedbi sa 150 KS (T3) i 180 KS (T4), slijedi 2.0 litarski turbobenzinac sa 203 KS i 240 KS (T5), dok vrh ponude čini 3.0 litarski šestocilindraš sa 304 KS. Dizelske boje brani 1.6 litarski četverocilidraš sa 115 KS, 2.0 litarski petocilindraš sa 163 KS (D3) i 2.4 litarski petocilindraš sa 205 KS (D5)

Revolucionarna sigurnost

Poput S60 sedan-modela, novi Volvo sportski karavan naglasak stavlja na vozača, čineći ga idealnim suputnikom za entuzijastične vozače. Za razliku od svog individualističkog stava, novi model posjeduje high-tech inovacije koje štite najugroženije učesnike u modernom saobraćaju: pješake. Famozni Pedestrian Detection sistem (detekcija pješaka) sa full auto brake funkcijom (potpuno automatsko kočenje) je revolucionarna tehnološka solucija, koja otkriva pješake ispred vozila, upozorava vozača na njihovo prisustvo, te po potrebi automatski koči automobil, ukoliko vozač ne reaguje na vrijeme. Tu su i brojni sistemi za upozoravanje vozača na eventualne greške ili umor tokom vožnje. Naravno, City Safety sistem izbjegavanja udesa sa vozilom ispred je dio standardne opreme za novi V60.

Evropljani kao ciljna skupina

Inicijalna godišnja prodajna brojka za novi Volvo V60 je 50.000 vozila. Od toga, čak 90% će očekivano otići evropskim kupcima. Pet najvećih tržišta su Švedska, Velika Britanija, Holandija, Italija i Njemačka. Za razliku od dosadašnjih Volvo-karavana, koji su privlačili pragmatičare, novi V60 privlači entuzijaste. Osim toga svi Volvo-modeli sa brojem 60 u imenu, XC60, S60 i novi V60 posjeduju više sportskog duha od ostalih Volvo-modela u ponudi. Novi Volvo V60 se proizvodi u švedskoj Torslandi, a prvi automobili će kupcima biti isporučeni u jesen 2010. godine.