Širenje ponude za A1
0

FOTO / Sportback verzija za najmanji Audi

Sarajevo-x.com
Audi proširuje ponudu modela A1 sa verzijom A1 Sportback, a koja će se na tržištima naći u prvom dijelu 2012. godine. Ovaj model s pet vrata je jednako je dinamičan i individualan kao i trovratni model, ali ujedno uspjeva ponuditi i znatno više prostora i praktičnosti. A1 Sportback trebao bi upotpuniti ukupni uspjeh modela A1, i privući širi krug kupaca.

Audi A1 Sportback jasno prati dizajn modela A1 s troje vrata. Naravno uz dodatna vrata i dužu karoseriju A1 Sportback je primjetno veći, te ističe svoju siluetu donjom linijom bočnih stakala koja okružuje cijeli automobil, kao i elegantno spuštajući krov s zadnjim spojlerom koji se pod uglom spaja sa C nosačem krova.

Na zahtjev kupca Audi je spreman lakirati liniju krova, luk krova, krov i krovni spojler, u jednu od tri kontrastne boje. Dostupan je izbor od 12 boja karoserije, uključujući novu Samoa Orange boju, koja je ekskluzivna za model A1 Sportback. Dodatna opcija je i atraktivni S line paket sa sportskim detaljima.

Audi A1 Sportback je dugačak 3,95 metara, dok ima isti međuosovinski razmak od 2,47 metara, kao i model s troje vrata. Sportback je šest milimetara širi i viši od modela s troje vrata, te se ističe i odličnom aerodinamikom sa koeficijentom otpora zraka od samo 0,32.

Zanimljivo je da A1 Sportback u standardnoj verziji dolazi sa četiri sjedišta, dok se peto sjedište nalazi na spisku opcija. Prostor za glavu i ramena su otprilike povećani za jedan centimetar u odnosu na model s troje vrata. U svakim vratima nalaze se i dovoljno veliki prostori za odlaganje, koji čine A1 znatno upotrebljivijim na putovanjima.

Prtljažnik kod Audija A1 Sportback ima kapacitet od 270 litara, dok preklapanjem zadnjih sjedišta on raste na pozamašnih 920 litara. Audi ističe da za obaranje naslona ne treba uklanjati naslone za glavu, a na ruku praktičnosti ide i visina utovarnog ruba prtljažnika od samo 66 centimetara. Na listi opcija je paket sa korisno podijeljenim odjeljcima ispod poda prtljažnika i drugim dodacima.

Osnovni motor u ponudi za A1 Sportback je 1.2 TFSI koji proizvodi 86 KS, a ističe se niskom potrošnjom goriva od 5,1 l/100 km. Dva 1.4-litrena TFSI motora razvijaju 122 KS i 185 KS. Najsnažniji motor se ističe i okretnim momentom od 250 Nm, što omogućava ubrzanje od nula do 100 km/h za samo 7,0 sekundi i maksimalnu brzinu od 227 km/h.

Tri TDI motora upotpunjuju ponudu motora za A1 Sportback. 1.6-litreni motor je dostupan u dvije verzije, sa 90 KS i 105 KS. U paru s ručnim mjenjačem, obje verzije ovog TDI-ja u prosjeku troše samo 3,8 litara goriva na 100 km, što odgovara emisiji CO2 od samo 99 g/km. 2.0 TDI motor sa 140 KS, koji će biti ponuđen kasnije, ubrzava A1 Sportback do 100 km/h za 8,5 sekundi, dok je njegova prosječna potrošnja goriva samo 4,1 litar na 100 km.