Kompaktni hatchback
52

Škoda Scala G-TEC s motorom na prirodni gas može preći 630 km

D. B.
Nakon što je predstavila modele Superb i Citigo, Škoda se priprema za budućnost i ispunjenje cilja, a to je deset elektrificiranih modela do polovine narednog desetljeća. Kompanija vjeruje i u automobile na prirodni gas.

Škoda jača svoju PHEV i EV ponudu, ali smatra i da vozila na prirodni gas zaslužuju mjesto na tržištu. Nakon što je predstavljena Octavia G-TEC u septembru 2018. godine, sada je stigla CNG verzija kompaktnog hatchbacka pod nazivom Scala, koji mijenja model Rapid.

Za razliku od veće Octavije koju pokreće četverocilindrični 1,5-litarski motor, Scala G-TEC se oslanja na mali trocilindrični 1,0-litarski motor koji razvija 90 KS i 160 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na prednje točkove preko 6-stepenog manuelnog mjenjača.

Motor gas dobija iz tri povezana čelična rezervoara sa 13,8 kg kompresovanog prirodnog gasa. što je dovoljno da Scala G-TEC pređe 410 km. Mali rezervoar namijenjen za devet litara benzina omogućava dodatnih 220 km, tako da ukupan domet Scale G-TEC iznosi 630 km. Zapremnia prtljažnika CNG modela je manja nego inače te iznosi 339 litara.

Škoda će prodavati Scalu G-TEC s opremom Active, Ambition i Style, a disk kočnice će biti na obje osovine. Djelomično LED prednja i stražnja svjetla su standardna, ali full LED svjetla se mogu dobiti uz doplatu. Standardnu opremu čine i sistemi održavanja vozila u traci i automatskog kočenja u hitnim situacijama.