Ekskluzivno
26

Škoda na sajmu automobila u Ženevi: Vision X najavio budućnost, osvježena Fabia za sadašnjost

Piše: E. Z.
Škoda na sajmu automobila u Ženevi (Foto: E. Z./Klix.ba)
Škoda na sajmu automobila u Ženevi
Škoda je na sajmu automobila u Ženevi uz premijere aktuelnih i obnovljenih modela predstavila i važan koncept Vision X. Svakako je najveća novost potpuno osvježena Fabia, ali jednaku pažnju privukla je bogata ponuda SUV modela, sportska Octavia RS 245 Challenge Plus, kao i tehničke novotarije poput digitalnih instrumenata u Octaviji. Klix.ba vam donosi sve Škodine novitete direktno iz Ženeve.

Škoda Vision X je koncept urbanog crossovera koji najavljuje novi trend modela ove marke. Zbog svojih kompaktnih dimenzija izvrstan će biti u gradskim gužvama, ali i offroad avanturama.

Uz popunjavanje ponude SUV i crossover modela Vision X će u svom serijskom izdanju donijeti i alternativne pogone kao što je pogon na plin u kombinaciji s električnim motorom.

Svježija i savremenija Fabia

Fabia je u Ženevu stigla s redizajniranim prednjim i zadnjim svjetlima u koja je implementirana najnovija LED tehnologija, a Škodin predstavnik popularnog B segmenta prvi put se može naručiti u kombinaciji s 18-inčnim točkovima.

Manje izmjene vidljive su i na odbojnicima Fabije, a "zatezanje bora" u unutrašnjosti podrazumijeva unaprijeđen multimedijalni sistem kojim se upravlja preko 6,5-inčnog displeja. Za povezivost s eksternim uređajima tu su Bluetooth, USB i utor za memorijsku karticu, a s boljim paketima opreme stižu i aplikacije Apple CarPlay, Android Auto i MirrorLink.

Ponuda motora zasnovana je na dvije trocilindarske opcije. Slabiji litarski atmosferski motor može se dobiti sa 60 i 75 KS, a iz iste konfiguracije i radne zapremine u kombinaciji s turbopunjačem kupac može birati između 95 i 110 KS. Uz najsnažniji motor u ponudi opciono se nudi i 7-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila.

Luksuzni Kodiaq i više snage za Superb

Uz osvježenu Fabiju i konceptni Vision X Škoda je predstavila i izdašno opremljeni Kodiaq u Laurin&Klement izdanju koji donosi pregršt opreme i kvalitetnije materijale koji nude ugođaj dostojan udobnih limuzina.