Ulična raketa
0

Shelby napravio Mustang sa 1.200 konjskih snaga

Klix.ba
Najavljen kao najmoćniji serijski 'muscle' automobil na svijetu koji se može voziti na običnim cestama Shelby 1000 S/C će se predstaviti na New York Auto Showu, a izašle su i prve fotografije.

Automobil je pogonjen istim 5,8-litarskim V-8 motorom kao i standardni Ford Mustang Shelby GT500, ali je dodatnim radovima iz njega izvučeno čak 1,200 konjskih snaga, za razliku od izvornih 662 konjske snage, koliko ima GT500. Prošle godine, Shelby je predstavio sličan model od 950 konjskih snaga, Shelby 1000, također na New York Auto Showu.

Dodatne konjske snage nisu jedina odlika koja krasi Shelby 1000 S/C. Tu su i launch control, podesiva suspenzija i prilične modifikacije u izgledu, a detalji o novitetima bit će objavljeni tek u New Yorku.

Nažalost, u ovom automobilu moći će uživati tek rijetki sretnici. Cijena je viša za čak 154.995 dolara od najskuplje verzije GT500, a iznosi 209.645 dolara. To je gotovo ista svota novca za koju možete kupiti Ferrari ili McLaren, ali donosi duplo više konjskih snaga.

"Ovaj automobil ne definira samo nevjerovatna snaga. Upravljač pruža odlične povratne informacije i dobro vodi automobil, pružajući sportski osjećaj. Automobil napada krivine prolazeći kroz njih sa minimalnim opterećenjem. Ipak, Shelby 1000 može biti i tako poslušan da bez problema možete krstariti ulicama Manhattana", izjavio je Shelbyjev testni vozač Vince LaViolette za sve one kojima je poređenje ovog automobila sa Ferrarijem ili McLarenom smiješno.