Saab 9-5 Griffin Edition
0

Saabovo vazduhoplovno nasljeđe

Sarajevo-x.com
Saab je uvijek sa ponosom isticao svoje rodoslovlje, a koje je označeno činjenicom da je ova švedska kompanija prije svega proizvođač aviona, a tek onda automobila. Tako se nizu automobila koji su imenovani po nekom vazduhoplovu pridružio i posljednji Saab 9-5 koji je dobio posebnu ediciju imenovanu po novom borbenom avionu.

Povezanost sa avioindustrijom u Saabu uvijek su isticali kroz gradnju svojih automobila, kako kroz prepoznatljiv dizajn tako i kroz zanimljive tehničke detalje. Ipak, u aktuelnoj ponudi modela nedostajao je model koji je posvećeniji vazduhoplovnoj strani ove marke. Tako je rođena ideja za posebnu verziju modela 9-5, a koja bi trebala odati priznanje potpuno novom borbenom avionu koji će uskoro biti uvršten u vazdušne snage Švedske.

Kompanija Saab Aircraft AB razvila je prvu generaciju Gripen, što je švedsko ime za mitsko biće sa tijelom lava i glavom i krilima orla, višenamjenskog borbenog aviona koji predstavlja početak novog vremena za vazdušne snage. U automobilskom dijelu kompanije Saab tako us pripremili model 9-5 Griffin Edition koji će svoju svjetsku premijeru imati uskoro na sajmu automobila u Detroitu, a od standardnih modela isticati će se znatno atraktivnijim izgledom.

Kao što je i logično očekivati, Griffin Edition biće najluskuznije opremljen Saab 9-5, a ujedno će biti okarakterisan i dizajnerkim elementima koje je uveo redizajn modela 9-3. Prije svega na prednjem dijelu istaknuti su obrubi prepoznatljive maske i velikih svjetala zahvaljujući mat hromiranoj obradi, što uz xenon svjetla svakako ovog 9-5 uveliko razlikuje od ostalih verzija. Naravno Griffin edicija biće dostupna i u limuzinskoj ali i u karavanskoj verziji, a još jedan od upečatljivih detalja biće impresivni naplaci od lake legure promjera 17 inča i sa Griffin oznakama.

Očekivano, i unutrašnjost je posebno uređena. Obloge vrata i armaturne ploče dobili su visoko polirane umetke, dok se poseban nagalasak dobio oblaganjem sjedišta u dvobojnu kožu i šivenjem krupnim vezom sa koncem u boji. Uz mnoštvo opreme koja podiže nivo luksuza ali i aktivne i pasivne sigurnosti na vrhunski nivo, a koja dolazi kao standardna oprema u ovom modelu podrazumjeva se i prisustvo 2,3-litarskog četverocilindričnog motora koji sa 260 KS obezbjeđuje performanse dostojne imena koje je poteklo iz svijeta borbenih aviona. Tačnije, jedine opcije koje su ostavljene za doplatu budućim kupcima u ovom modelu su ventilisana sjedišta, navigacijski uređaj i metalik boja.

Saab 9-5 Griffin Edition biće dostupan na tržištu već u januaru, odmah nakon svjetske premijere u Detroitu, a početna cijena će se kretati od oko 42 hiljade američkih dolara.