Noviteti
12

SAAB je opet u igri

Klix.ba
Na zadovoljstvo mnogobrojnih poklonika automobila švedske kompanije, iz SAAB-a je stiglo zvanično saopštenje da će se u ponedjeljak u proizvodnim pogonima u Švedskoj ponovo pokrenuti proizvodnja trovolumenske varijante modela 9-3.

Početkom aprila 2011. godine SAAB je prestao sa proizvodnjom, a u decembru je proglašen bankrot kompanije koja je u to vrijeme bila pod upravom nizozemske kompanije Spyker.

I dok su mnogi mislili da je automobilska divizija SAAB-a otišla u historiju, kompanija je u septembru ove godine počela pripremati pretprodukcijski model 9-3 čija serijska proizvodnja počinje za dva dana. Informaciju je zvanično potvrdio glasnogovornik NEVS-a (National Electric Vehicle Sweden) Mikael Oestlund.

Vrijedi spomenuti da je NEVS, koji je u vlasništvu kineske investicione kompanije koja se bavi obnovljivom energijom, u junu 2012. izvukao SAAB iz bankrota. Tehnički detalji o produkcijskom SAAB-u 9-3 za sada nisu poznati, ali Oestlund je rekao da će specifikacija biti slična modelu iz 2011. godine.

Automobil će se nuditi sa benzinskim turbo-motorom, a za narednu godinu se očekuje redizajnirana, ali i elektro varijanta koja će se nuditi isključivo na kineskom tržištu. SAAB 9-3 inicijalno će se prodavati u Evropi i Kini, a očekuje se da će nakon određenog vremena stići i na tržište SAD-a.