Povratak korijenima
9

Sa 544 KS novi MG Cyberster je najsnažniji model u historiji brenda

A. M.
MG Motor je otkrio važne detalje novog atraktivnog modela Cyberster. Sa ovim modelom brend se vraća korjenima, budući da je MG izgradio reputaciju na malim roadsterima. Istovremeno, sa svojih 544 KS, MG Cyberster je najsnažniji model u historiji marke.

Nekad britanska marka MG, imidž je stekla proizvodeći decenijama neobične roadstere. Nakon dugog čekanja, kineski vlasnici su odlučili svoj novi roadster sa krilnim vratima Cyberster predstaviti u Ženevi, gdje su konačno otkrili sve važnije detalje.

Ovo je očekivano prvi električni roadster sa značkom MG-a i stiže u dvije različite verzije. Ulaznu verziju pokreće jedan elektromotor sa snagom od 340 KS i 475 Nm momenta.

Za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba mu 5,2 sekunde, a motor pogoni zadnje točkove. Druga, primamljivija, verzija ima dva elektromotora i po defaultu pogon na sve točkove. Snaga elektromotora je 544 KS, a obrtni moment čak 725 Nm. Snažnija verzija Cyberstera ubrzava do 100 km/h za samo 3,2 sekunde.

Drugim riječima, novi MG Cyberster je najmoćniji proizvodni model u historiji brenda. Verzija sa jednim motorom u svojoj podnici skriva bateriju od 64 kWh, dok verzija sa dva motora nudi kapacitetniju bateriju od 77 kWh. Autonomija snažnije verzije je 580 kilometara prema kineskom CLTC standardu.

Pored detalja o pogonskom sistemu, MG takođe najavljuje nove boje eksterijera za Cyberster. Tako će električni kabriolet moći da bude ofarban u New English bijelu, Dynamic crvenu, Camden sivu, Cosmic srebrnu, Inca žutu i crnu. Ovaj model kakakterišu vrata koja se otvaraju u Lambo stilu, a krov se može naručiti u crnoj boji.

MG Motor još nije objavio cijene novog modela u Evropi, ali se špekuliše o cifiri iznad 50.000 eura, što je značajno više od 50.000 dolara koliko ga plaćaju Kinezi na tamošnjem tržištu.