Vizija Audijeve budućnosti
0

RS7 kao umjetničko djelo

Sarajevo-x.com
Među brojnim dizajnerskim radovima sve češće se nađu primjerci koji su zaista dostojni samih faričkih dizajnerskih ekipa, a jedan od takvih je i Audi RS7 Concept za čiji je nastanak zaslužan talentovani austrijski dizajner.

Za razliku od konceptnih automboila koji nastaju pod okriljem i inicijativom fabričkih ekipa dizajnera ali i ekonomista, ovakve kreacije imaju prilično neizvjesno budućnost, i u većini slučajeva i ostanu tek dobra dizajnerska egzibicija. Audi RS7 Concept nastao je kao vizija sportskog automobila budućnosti, sa motorom u zadnjem dijelu, a koji otvoreno nameće kao nasljednik aktuelnog sportskog modela R8. Pored zajedničkih elemenata u samoj silueti, RS7 je od stvarnog R8 djelimično preuzeo i detalj dvobojne karoserije, tačnije onog dijela koji pokriva motor i pogonski sklop. Ipak, u ovom slučaju kontrast dva dijela karoserije je značajno više istaknut, kako površinom tako i zahvaljujući upečatljivoj mat crnoj boji.

Bočni obrisi otkrivaju sličnost sa modelima Lamborghinija, baš kao što je to slučaj i sa modelom R8, s tim da su na konceptnom RS7 istakunte veće obline, pogotovo prednjih blatobrana, čime je ukupno dobiven utisak organskog dizajna. Ipak, ono čime se RS7 posebno ponosi je potpuno originalan prednji dio koji predstavlja uspješnu evoluciju aktuelnih rješenja na modelima Audija. Tako je prednji dio na RS7 ustvari jedan veliki otvor za zrak koji zauzima cijelu površinu, a futuristički izgled je istaknut i minijaturnim LED svjetlima koja su u potpunosti zamjenila klasična svjetla sa halogenim sijalicama.

Uz sve ostalo, dizajner je sa RS7 napravio spoj sa modelima Lamborghinija i putem vrata, koja se i na ovom konceptnom modelu otvaraju pre gore, po čemu je Lamborghini već odavno prepoznatljiv. Za nastanak ovog zanimljivog koncepta zaslužan je austrijski dizajner Adriano Mudri, koji se može pohvaliti i radom u Magna Steyr kompaniji kao dizajner eksterijera. Da li će Adrianova vizija Audija doći i do zvaničnih dizajnerskih timova ove kompanije ostaje tek da se vidi kroz naredne generacije automobila iz Ingolstadta.