Još jedan Audi iz RS porodice
0

Neplanirana premijera žestokog RS5

Piše: Elvir Zubović
Kako je već postala uobičajena praksa da se fotografije i podaci o novim automobilima sasvim "slučajno“ nađu na internetu, tako su i fotografije novog Audija RS5 osvanule u javnosti dvije sedmice prije zvanične premijere na sajmu automobila u Ženevi.

Još od pojavljivanja elegantnog audijevog kupea A5 počele su najave i predviđanja kada će doći najsnažnija verzija sa oznakom RS. Iščekivanje je napokon okončano, pa iako su fotografije objavljene "nezvaničnim“ putem jasno je vidljiv svaki detalj moćnog RS5.

Kao što je to slučaj i sa ostalim RS modelima, tako se i RS5 od standardnih pa i S verzije razlikuje zahvaljujući uobičajenim i karakterističnim detaljima za ovu seriju. Prije svega tu je dominantna saćasta maska koja čini prednju projekciju automobila potpuno drugačijom i očekivano agresivnom.

Hromirana kućišta vanjskih retrovizora, upečatljiva kolekcija velikih i petokrakih aluminijskih naplataka, i diskretniji detalji poput znački i spojlera na poklopcu prtljažnika se podrazumjevaju na ovakvim modelima. Ipak, ono po čemu se RS5 zaista ističe od uglađenih i komforu podređenih verzija su detalji poput velikih otvora za zrak na prednjem dijelu, te impresivan difuzor za usmjeravanje zraka ispod poda koji je ograničen jedanko upečatljivim i velikim otvorima izduvnog sistema.

Iako su bili velikodušni u pogledu objavljivanja fotografija u Audiju još uvijek uspješno sakrivaju podatke o performansama novog RS5, što je svakako i cijela poenta ovog automobila. Za sada je izvjesno da će biti ponuđen isključivo u kombinaciji sa naprednim DSG mjenjačem sa sedam stepeni prenosa.

Pitanje motora i maksimalne snage još uvijek predstavlja predmet špekulacija. S obzirom na nedavne izjave kako planiraju postepeno smanjivati motore uz istovremeno zadržavanje ali i povećanje snage jasno je da će u slučaju RS5 modela zaobići čudovišta kao što siu 4,2 –litarski V8, a pogotovo 5,0-litarski V10 iz hvaljenog RS6 modela. Najvjerovatnije da će u RS5 osvanuti pojačana verzija 3,0-litarskog TFSI V6 motora, koji već egzistira u modelu S4.

Ipak, definitivna potvrda svih nagađanja doći će tek nakon zvanične svjetske premijere u Ženevi, kada će audijeva RS porodica biti obogaćena definitivno najelegantinijim modelom.