Noviteti
0

Renault na Barcelona Motor Show-u

Klix.ba
Novi karavan iz porodice Megane
Novi karavan iz porodice Megane
Renault pokazuje konkurenciji kako ne spava na lovorikama uspjeha te prijeti novim bestsellerima.

Renault će na predstojećoj auto izložbi u Barceloni predstaviti nove modele Megane Sport Tourer, Sport Saloon i Kangoo 4x4.

Megane Sport Saloon predstavlja modernu i upečatljivu interpretaciju ovog tradicionalnog karoserijskog oblika. Njegova visina, masivna pojava te izgled prostranosti daju posmatraču osjećaj da automobil pripada barem klasi više. U unutrašnjosti vladaju isti kvaliteti koje smo upoznali u verzijama s petero i troja vrata.

Megane Sport Tourer i Megane Sport Saloon kombinuju izražajan dizajn sa prostranošću koju nismo sretali do sada u ovoj klasi automobila. Ovi modeli nude, do sada, najizdašnije dimenzije. Za razliku od ostalih tržišnih rivala čije dimenzije među-osovinskog razmaka i zadnjih vrata zadržavaju vrijednosti identične onima na baznim modelima, iz kojih su izvedeni, Sport Tourer i Sport Saloon posjeduju 61 mm duži među osovinski razmak. Ovo direktno utiče na komfor i prostranost na zadnjoj klupi te sada imaju najveću vrijednost u ovom segmentu koja iznosi 230 mm. Zadnja vrata, primjetno duža od onih na Hatch verziji, doprinose lakšem i ugodnijem pristupu prostranoj unutrašnjosti.

U dodatak ovome dolazi i podatak da je zadnji prevjes produžen do 228 mm u odnosu na Hatch model. Ovo stvara ogromnu zapreminu prtljažnika od 520 litara, monogo veću i iskoristiviju u odnosu na prethodnike i suparnike.

Sport Tourer i Sport Saloon će od samog početka prodaje biti ponuđeni sa širokom paletom snažnih i štedljivih motora. Benzinsku ponudu sačinjavati će 1,4 16V sa 98 KS slijedi 1,6 16V sa 115 KS te vrh ponude 2,0 16V sa 136 KS. Dizelsku ergelu popunjavati će novi common rail motori a prvi će biti 1,5 dCi u dvije varijante, sa 80 KS i 100 KS a najsnažniji dizel će biti 1,9 dCi sa 120 KS i povećanim obrtnim momentom od 300 Nm. Snagu ovih motora prenositi će 5-stepeni i 6- stepeni ručni mjenjači dok će uz neke motore biti dostupan robotizirani Proactive automatski mjenjač.