Mislite da poznajete Hyundai?
0

FOTO / Regionalna premijera novog Hyundaija i30

Klix.ba
Mislite da poznajete Hyundai, stanite, razmislite još jednom! Sa ovom rečenicom je predstavljena nova generacija Hyundaija i30, a da to sve nije samo obična floskula ima li su priliku da se uvjere i predstavnici svih medija iz cijelog regiona.

Nov Hyundai i30 nastoji biti sve samo ne prosječni automobil. Pored upadljivog i totalno drugačijeg izgleda koji privlači poglede svih prolaznika, ono što je ostavilo dojam na sve predstavnike medija je dizajn i komfor unutrašnjosti novog i30 koja je sačinjena od nadprosječno kvalitetnih materijala.

Proteklih dana, od 18.do 20. aprila, na relaciji Beograd - Novi Sad, u Vojvodini održana je prva regionalna test vožnja za novi i30. Prisutni predstavnici medija iz cijelog regiona imali su priliku da po prvi put isprobaju novu generaciju Hyundaijevog kompakta sa nekoliko različitih motora, i to su dva dizelska i dva benzinska motora. Osnovni dizelaš je 1.4 CRDi sa 90 KS, dok poželjniju dizelsku opciju predstavlja 1.6 CRDi sa 128 KS. Slabiji benzinac u ponudi je 1.4 MPI sa 100 KS, dok kao i kod dizelaša snažniju opciju predstavlja 1,6-litarski motor, ali uz benzinsku skraćenicu MPI i sa 130 KS. Također, na prvim regionalnim probnim vožnjama novog i30 mogao se isprobati i dizelski motor 1.6 CRDI u verziji sa 110 KS i novom BlueDrive tehnologijom sa "stop&go" sistemom koji emituje samo 97 g/km CO2, a koji će zadovoljiti zahtjeve i onih ekološki najosvještenijih vozača.

Pored vrlo svježeg i modernog vanjskog i unutrašnjeg dizajna, kod novog i30 se ističu i temeljito unaprijeđeni sistemi pasivne i aktivne kontrole bezbjednosti koji će kod svih modela dolaziti kao standardna oprema. Bezbjednost je bila jedna od glavnih stavki prilikom razvoja novog i30, ali i namjera da on bude jedan od najpraktičnijih automobila u klasi. Tako uz privlačan izgled i30 nudi i dovoljno prostora u unutrašnjosti, a kao dokaz ističe se prtljažni prostor povećan za 10%, na ukupno 378 litara zapremine, što ga stavlja u sam vrh segmenta. Jasno da je Hyundai pri razvoju novog i30 u prvom planu imao potrebe porodice, ali također i kupce koji žele nešto drugačije, one sa posebnim očekivanjima i one sa istančanim i profiliranim ukusom.

Pored bogate opreme koja će dolaziti kao standardna, novi i30 ostavlja prostor i za one koji žele skrojiti automobil po svojoj mjeri, koji žele udahnuti svom i30 vlastiti identitet i karakter. Lak za upravljanje sa ergonomično postavljenim tipkama na upravljaču učinit će i najdužu vožnju uzbudljivom.

Sigurno je da novi i30 sa punim pravom cilja na sam vrh C segmenta, što će nastojati učiniti i na tržištu u Bosni i Hercegovini nakon uvođenja na tržište koje je planirano za juni ove godine, kada će biti poznate i njegove zvanične cijene za naše tržište.