FOKUS NA PERFORMANSE
0

Prvi hibridni Porsche 911 na scenu bi trebao stići 2025. godine

E. L.
Prema posljednjim informacijama, prvi hibridni Porsche 911 trebao bi se pojaviti zajedno s redizajniranim „elferima“ Serije 992 čije je predstavljanje planirano za 2025. godinu.

I dok u Porscheu i dalje ne žele da razmišljaju o modelu 911 koji će pokretati samo elektromotori, jer su više puta ponovili da sa sadašnjom tehnologijom/masom baterija „911 tada više ne bi bio 911“, istovremeno su otkrili da uveliko rade na prvom hibridnom „elferu“ koji bi se na sceni trebao pojaviti 2025. godine, zajedno s redizajniranim izdanjem aktuelne Serije 992.

Rano je za zvanične informacije o pogonskom sklopu prvog djelimično elektrificiranog Porschea 911 koji je u kamufliranom izdanju više puta viđen na testiranjima na Nürburgringu, ali se nezvanično spominje da će kombinacija turbobenzinca i elektromotora nuditi više potencijala od trenutno najsnažnijeg Porschea 911 Turbo S čiji 3,8-litarski 6-cilindarski biturbo boxer motor razvija 650 konjskih snaga.

U Porscheu ne kriju da su se u priči oko prvog hibridnog 911 fokusirali na performanse koje su stavili daleko ispred potrošnje goriva, a djelimično elektrificiran model mogao bi se svidjeti i tradicionalistima koji su odahnuli nakon nedavne potvrde iz Stuttgarta da će 911 biti posljednji Porsche koji će ostati bez motora s unutrašnjim sagorijevanjem (i ručnog mjenjača).

„Uz podsjećanje da Porsche u ponudi već ima odlične modele koje pokreću samo elektromotori, a kojima će se uskoro priključiti i modeli nove generacije Serije 718, apsolutno ne vidimo opravdan razlog za potpunu elektrifikaciju naše ikone“, rekao je Michael Steiner, član Porscheovog odjela za razvoj.