Prvi u SAD-u
48

Prvi Bugatti Chiron isporučen preko Atlantika

Piše: E. T.
Američki kupac odabrao je crno-žutu boju karoserije i unutrašnjosti, a za svoj je Chiron morao izdvojiti 2,98 miliona dolara.

Bugatti će nasljednika modela Veyron proizvesti u 500 primjeraka, a jedan od njih isporučen je kupcu u Sjedinjenim Državama gdje će do kraja planirane produkcije završiti 30 posto od svih proizvedenih primjeraka automobila s kojim se, realno, ne može porediti nijedan drugi automobil.

Cijena ručno pravljenog automobila, koji pokreće 8-litarski motor sa 16 cilindara i četiri turbo-punjača (1.500 KS i 1.600 Nm) u ovom slučaju ne znači ništa, jer su u Bugattiju izjavili da je više od 250 primjeraka već prodano. Podsjećanja radi, za prodaju svih 450 primjeraka Veyrona Bugattiju je trebalo deset godina.

Sa sadašnjom planskom dinamikom proizvodnje, Bugatti će posljednji Chiron isporučiti 2024. godine, a automobilski entuzijasti još uvijek se pitaju kada će Bugatti oboriti sopstveni brzinski rekord u kategoriji produkcijskih automobila (koji drži Veyron), a prema prvim procjenama Chiron bi s adekvatnim gumama mogao stići do 483 km/h.