Spremna sljedeća Z generacija
0

Prve fotografije novog 370Z

Sarajevo-x.com
Nezvanične najave konačno su potvrđene prvim fotografijama novog sportiste iz Nissana. Nasljednik popularnog 350Z konačno je spreman, i na tržište stiže već naredne godine.

S obzirom da je 350Z pretrpio tek jedan blaži redizajn jasno je da je dizajn tog modela itekako uspješan, ali i što je važnije odlično prihvaćen na tržištu. Među savremenim kupeima 350Z postao je ikona, a uz moderan izgleda vrhunske vozne osobine rezervisale su mu posebnu ulogu među obožavaocima sportskih automobila.

Upravo zbog toga u Nissanu nisu htjeli previše odstupati sa dizajnom nasljednika. Tačnije sa novim 370Z Nissan je primjenio svojevrsna retro rješenja, ali ne toliko da inspiraciju traže u 20-ak godina starim modelima koliko da neke klasične konture kombinuju sa viđenim rješenjima koja su sada evoluirala.

U svakom slučaju dugačak poklopac motora, nabijen zadnji dio i mišičavi blatobrani su dobitnička kombinacija za sportski automobil čije vrijednosti znaju cijeniti pravi ljubitelji vozačkih automobila. Najveće novosti svakako predstavljaju prednja i zadnja svjetla. Znatno fluidnije linije koje su prilagođene dizajnerskom izrazu ostalih Nissana dobro pristaju kompaktnoj karoseriji, s tim da bi za agresivniji izgled možda ipak bile poželjnije oštrije linije.

Slične promjene dogodile su se i u unutrašnjosti. U suštini vozačka ergonomija ostala je ista, ali su nešto „mekše“ linije, bogatija oprema i „ukrasi“ poput dodatnih analognih pokazivača obogatile ugođaj, s tim da se i u ovom slučaju teško oteti utisku da je novi Z postao mnogo civilizovaniji, što se među sportistima rijetko prihvata kao prednost.

Ono što je možda i najvažnije kod novog Z je još bolja fokusiranost na performanse, pa je prije svega tu 3,7-litarski V6 motor sa 330 KS. Činjenica da je nova karoserija kraća, šira ali i lakša od prethodnika govori da će se uz povećanje snage Z svrstati među najsposobnije i najbrže u ovoj klasi, a manje kilograma svakako najavljuje bolji i direktniji osjećaj u vožnji.

Zvaničnu premijeru novi Nissan 370Z imaće 19. Novembra ove godine na Los Angeles Auto Show-u, dok bi u prodaju trebao stići već u prvom kvartalu naredne godine.