Crossover iz Peugeota
0

Prologue Concept najavljuje novog lava

Sarajevo-x.com
Sa bliženjem datuma kada će pariški sajam automobila otvoriti vrata posjetiocima broj najavljenih premijera vrtoglavo raste. Naravno najveći pritisak je na domaćim proizvođačima. Tako će peugeot, između ostalih modela, predstaviti Prologue Concept koji najavljuje novi i zanimljivi crossover.

Nakon što su iz peugeota objavili prve detalje i fotografije Hybrid GT koncepta koji će biti prikazan u Parizu, sada povećavaju uzbuđenje još jednom kratkom najavom. Riječ je o još jednom konceptu koji je u osnovi vrlo realna vizija modela 3008 koji već ima obezbjeđenu budućnost na proizvodnim linijama Peugeota.

Naravno, tačno vrijeme dolaska serijske verzije nije poznato, ali zahvaljujući automobilističkim paparazzima koji su primjetili 3008 u završnim fazama testiranja, jasno je da se na peugeotovo crossover neće morati predugo čekati.

Kako već nalaže tradicija konceptni Prologue ukrašen je glamuroznim detaljima svojstvenim za konceptne primjerke, ali u suštini forma i oblici predstavljaju krajnja rješenja i za serisjki model. Prepoznatljiva maska, ili stilizovane ralje, i na ovom konceptu dobila je hromiranu mrežu, a masivne proporcije odbojnika sa robusnim ojačanjima daju konceptu Prologue neobičan izgled mješavine porodičnom monovolumena sa detaljima sposobnog terenca. Bokovi otkrivaju povezanost sa bratom iz PSA grupe, Citroenom Picassom, pogotovo obrisi bočnih stakala, dok izrazito veliki lukovi blatobrana upotpunjuju izgled praktičnog ali i dinamičnog porodičnog prevoznika.

Kako se moglo i očekivati, konceptni Prologue će dobiti hibridni pogon, dok će serijski model dobiti konvencionalne motore sa unutrašnjim sagorijevanjem. Ipak, u Peugeotu obećavaju da će i hibridni pogon sa 200 KS ali i emisijom CO2 od samo 109 g/km vrlo brzo biti dostupan i u serijskim modelima.