Prodaja 2019. godine
5

Produkcijska verzija Porscheovog koncepta Mission E nazvana Taycan

Klix.ba
Zaboravite Porsche Mission E, jer je njemačka kompanija saopćila da će se produkcijska verzija njenog prvog električnog automobila zvati Taycan.

Riječ Taycan znači "živahan, mlad konj", kazao je šef Porschea Oliver Blume, a u prodaji će se naći 2019. godine. Špijunske fotografije su otkrile da je Taycan elegantni sedan koji je rezultat produženja modela 911 i nejgovog pretvaranja u četverovratni automobil. Niži nos sadrži LED svjetla, a vidljiva je i lagano padajuća linija krova koja podsjeća na siluetu coupea. Automobil će imati četvera vrata, a unutrašnjost će biti opremljena vrhunskom Porscheovom opremom.

Električni Taycanovi motori u najsnažnijoj verziji isporučuju više od 600 KS, a zahvaljujući njima automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 3,5 sekundi. Porsche je obećao domet od 500 km s jednim punjenjem baterije. U ponudi će biti i osnovni model sa 402 KS.

Kompanija Porsche je izgradila novo postrojenje specijalno za električna vozila, a ono se nalazi u kampusu ove kompanije u Stuttgartu. Kapacitet postrojenja je proizvodnje 20.000 automobila godišnje, ali će on biti povećan.

Cross Turismo koncept pokazuje kako će Taycan izgledati kao karavan, a postoje i glasine o planovima za proizvodnju coupea i kabrioleta. U Porscheu vjeruju da će električna vozila činiti četvrtinu globalne prodaje do 2025. godine.