Već se mogu naručiti
17

Predstavljene Alpina B3 i D3 S: Bolji izgled i više snage

D. B.
Nedugo nakon što je BMW predstavio obnovljenu Seriju 3, Alpina je predstavila svoja dva modela zasnovana na osvježenom sedanu i karavanu.

Iz Alpine su stigli B3 benzinac i DS3 dizel, koji nude bolje performanse i vizuelna poboljšanja urađena "s ukusnom".

Alpinu B3 pokreće poboljšana verzija 3,0-litarskog 6-cilindričnog turbobenzinca koji sada razvija 488 KS i 730 Nm obrtnog momenta zahvaljujući novom softveru, Alpininim turbopunjačima, većem međuhladnjaku i optimiziranim sistemima usisa i hlađenja. Alpinin novi model isporučuje 33 KS i 30 Nm više u odnosu B3 koji je stigao prije facelifta, tako da je još bliže modelu M3.

Snaga se prenosi na sva četiri točka putem xDrive sistema, a rekalibrirani osmostepeni automatski mjenjač je dobio ojačane komponente. Sedan ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi, dok je karavanu potrebno 3,7 sekundi. Maksimalna brzina je povećana na impresivnih 305 km/h u slučaju sedana, odnosno na 302 km/h kada je riječ o Touring verziji.

Alpina D3 S ispod haube krije 3,0-litarski 6-cilindrični dizelski motor s turbopunjačem, koji razvija 350 KS i 730 Nm obrtnog momenta, baš kao i model koji zamjenjuje. Sedan ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,6, a Touring za 4,8 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 273, odnosno 270 km/h.

Promjene šasije uključuju Alpina Sport ovjes s novim oprugama, odbojnim gumama i stabilizatorima, a tu su i amortizeri s varijabilnom kontrolom koja omogućava promjene ovisno o odabiru moda vožnje, comfort+, comfort, sport i sport+. Rekalibriran je i varijabilni sportski sistem upravljanja, naprijed su postavljeni kočioni diskovi promjera 395, a nazad 345 mm. Ukombinovani su sa plavim Alpininim kočionim kliještima, dok su lagani bušeni diskovi i pločice otporne na toplotu opciona oprema.

Alpina je poznata po suptilnim sportskim vizuelnim promjenama, tako da ni obnovljena Serija 3 nije izuzetak. Dobila je nove branike iz M Sport paketa, ali i aerodinamična proširenja specifična za Alpinu s istaknutijim prednjim spliterom i difuzorom u boji karoserije nazad u koji su integrisana četiri završetka izduvnih cijevi.

Također, Alpina je pripremila prelijepe Alpina Classic 20-inčne lagane felge koji su opcija, dok su standardne Alpina Dynamic 19-inčne felge. Modeli su dostupni u tradicionalnoj plavoj i zelenoj boji uz brojne BMW i BMW Individual opcije. Ukupan izgled "zaokružuju" Alpinine naljepnice.

U unutrašnjosti je novi digitalni kokpit koji je uveden dolaskom redizajniranog modela, a veći 14,0-inčni ekran infotainment sistema osjetljiv na dodir koristi BMW Operating System 8. Digitalni klaster prikazuje Alpina grafike, a sportski upravljač presvučen Lavalina kožom krasi Alpinina oznaka. Na centralnoj konzoli se također nalazi Alpina pločica s produkcijskim brojem, a na pragovima su također Alpina pločice. Patosnice su ukrašene metalnim oznakama, kao i armaturna ploča te nasloni sjedišta.

Oba Alpinina modela se već mogu naručiti, a isporuke se očekuju u oktobru. Osnovna cijena B3 sedana iznosi 88.600 eura, dok B3 Touring košta najmanje 89.900 eura. Dizelski modeli su jeftiniji, za D3 S sedan je potrebno izdvojiti 77.050, a za Touring 78.450 eura.

Vezani članci