Novo vrijeme i novi pristup
0

FOTO / Predstavljena četvrta generacija Subaru Impreze

Sarajevo-x.com
Subaru je predstavio potpuno novu, četvrtu generaciju, Impreze. Iz Subarua ističu da je Impreza sada privlačnije i hrabrije dizajnirana, u šta nismo posebno uvjereni, te da dolazi sa novim motorima, i povećanim unutarnjim prostorom.

Novi interijer, multimedijalna tehnologija i materijali bolje kvalitete su glavni novi sastojci kojima će se potpuno nova Impreza pokušati izboriti za veće prisustvo u prilično konkurentnom segmentu. Nažalost, i duh relija i takmičenja koji je prvenstveno i proslavio ovaj model sada je još manje prisutan, pa iako ne treba sumnjati u njen kvalitet i vozne osobine, i dalje djeluje kao prilično dosadan i previše običan kompaktni automobil.

Jedna od najvećih novosti je potpuno novi 1,6-litarski boxer motor koji će biti ponuđen uz pet-stepeni ručni mjenjač ili uz drugu generaciju Lineartronic CVT mjenjača sa stalno promjenjivim prijenosom. Podrazumjeva se da će svaka nova Impreza standardno biti opremljena simetričnim pogonom na sva četiri točka.

Iako su vanjske proporcije Impreze ostale gotovo jednake, ovaj put je dobila duži međuosovinski razmak, ali s kraćim prevjesima, pa tako nova Subaru Impreza nudi primjetno prostraniju unutrašnjost. Nova putnička kabina ne nudi samo više prostora, već je tu i sveukupan osjećaj bolje prozračnosti i preglednosti u odnosu na prethodni model.

Iako je neobično isticati takve stvari u 2011. godini, prijašnji vlasnici Impreza znati će cijeniti činjenicu da nova generacija serijski dolazi sa opremom kao što su električno pokretana stakla i ogledala, preklopiva zadnja klupa u odnosu 60/40, vanjski mjerač temeprature, multifunkcionalni ekran, blokada motora, podesivi stub upravljača i slično. Na skupljim verzijama nove Impreze u seriji će dolaziti 17-inčni aluminijumski naplatci, komande audio i bluetooth uređaja na upravljaču, kao i navigacijski uređaj sa ekranom osjetljivim na dodir.

Treba istaći da je Subaru odvojio Imprezu od poželjne WRX STi verzije koja sada egzistira kao zaseban model, te ni na koji način nije povezan sa predstavljanjem nove generacije modela na kojem je i začet.