Električni pickup
16

Predstavljen Tesla Cybertruck, košta 39.900 dolara

D. B.
Direktor kompanije Tesla Elon Musk predstavio je prvi potpuno električni pickup pod nazivom Cybertruck na događaju održanom u Los Angelesu.

Pickup Cybertruck predstavlja veliki metalni trapezoid, a cijena osnovnog modela je 39.900 dolara. Radi se o šestom Teslinom automobilu otkako je kompanija osnovana 2003. godine koji je ujedno i najveći eksperiment. Na tržištu će biti rival Fordovoj F Seriji, koja je naprodavaniji pickup u SAD-u duže od 40 godina. Nakon nje slijedi GM-ov Chevrolet Silverado.

Musk je prethodno rekao da Tesla namjerava postaviti cijenu osnovnog modela ispod 50.000 dolara, a dodao je i da bi potražnja za pickupom mogla biti manja u odnosu na sedan Model S i SUV Model X.

Na događaju održanom u četvrtak Musk je predstavio glavnog dizajnera Franza VOn Holzhausena koji je demonstrirao koliko "zlostavljanje" može pickup podnijeti. Razbio je prozore, ali metalna kugla ipak nije prošla kroz njih. Musk je tvrdio da su stakla otporna na metke kalibra 9 mm.

Osnovni Cybertruck pokreće jedan električni motor postavljen na stražnju osovinu, a iz Tesle obećaju domet od 402 km. Verzija s dva motora i pogonom na sva četiri točka će koštati 49.900 dolara, a njen domet će biti 483 km. Treća verzija ima tri motora, pogon na sva četiri točka i domet od 804 km, a za nju će biti potrebno izdvojiti 69.900 dolara. Jeftinije verzije će se pojaviti na tržištu 2021., a skuplje 2022. godine.

Sve verzije Cybertrucka će imati Teslin Autopilot, naprednu asistenciju vozaču, a opcioni "samovozeći paket" košta 7.000 dolara.

Pickup od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od sedam sekundi u slučaju slabijeg modela, a oko 3 sekunde su potrebne najsnažnijem modelu. Srednji model će to činiti za manje od pet sekundi.

Musk je predstavio i potpuno električno ATVterensko vozilo koje se može natovariti na pickup. Cijena nije otkrivena.