Noviteti
17

Predstavljen Seat Leon ST Cupra sa 280 KS

Klix.ba
Nakon serije špijunskih fotografija, kompanija Seat je otkrila Cupra verzije modela Leon ST.

Seat je u martu prošle godine na Sajmu automobila u Ženevi predstavio Cupru i Cupru 280 sa 3 i 5 vrata, a sada je predstavljena i karavanska izvedba, koja je dostupna u obje verzije, a koje pokreće četverocilindrični 2,0-litarski benzinski motor sa turbopunjačem.

Motor Leona ST Cupra razvija 264 KS dok motor Leona ST Cupra 280 isporučuje 280 KS. Obrtni moment kod obje verzije iznosi 350 Nm.

Najbrža verzija je Cupra 280, koja sa standardnim mjenjačem ubrzava za 6,1 sekundu, dok sa opcionim DSG mjenjačem do "stotke" stiže za šest sekundi.

Leon ST Cupra od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,1 sekundu sa DSG mjenjačem, dok su sa šestostepenim manuelnim mjenjačem za isti cilj potrebne 6,2 sekunde. Maksimalna brzina obje verzije je elektronski ograničena na 250 km/h.

Seat Leon ST Cupra je dobio DCC sistem (Dynamic Chassis Control) koji se za nekoliko milisekundi prilagođava uslovima na cesti, blokadu prednjeg diferencijala koja poboljšava trakciju i upravljanje.

Naplaci od 18 inča su standardni kod Leona ST Cupra, dok verzija 280 dolazi s većim 19-inčnim točkovima. Ona ima i spojler na krovu, Cupra natpis na kočionim kliještima, dobila je crne retrovizore, a u unutrašnjosti sjajne crne i hromirane ukrase.

Obje verzije imaju LED farove, LED stražnja svjetla, Alcantarom presvučena sportska sjedišta, LED ambijentalno osvjetljenje i Media System Plus infotainment sistem sa 6,5-inčnim ekranom osjetljivim na dodir.

Seat će predstaviti obje Cupra verzije na Sajmu automobila u Ženevi početkom marta.