Toyotin novitet u Frankfurtu
0

FOTO / Predstavljen redizajnirani Avensis

Sarajevo-x.com
Toyota je na frankfurtskom okupljanju predstavila osvježeni Avensis čije su dimenzije ostale iste kao kod prethodnika, ali redizajnirana karoserija sada nudi veću dozu rafiniranosti i agresivnosti.

U Toyoti naglašavaju da novi prednji kraj Avensisa pokazuje novo “lice” marke, odnosno kako bi u bliskoj budućnosti mogli izgledati i neki drugi njihovi modeli. Redizajnirana prednja svjetla opremljena su LED dnevnim osvjetljenjem, dok je donji usisnik zraka osjetno veći, čime se povećava ukupna agresivnost Avensisa. Pored redizajniranih zadnjih svjetala tu je i potpuno novi odbojnik. Hromirana lajsna iznad mjesta za registarsku tablicu svemu daje decentnu dozu elegancije.

Osnovni 16-inčni čelični točkovi dobili su nove pokrove, dok će se 17-inčne aluminijumske felge Fuji sada moći dobiti u novoj boji. Sve ostale felge u ponudi, uključujući i 18-inčne, nudit će se u tamnijim nijansama.

Uz činjenicu da je putnički prostor Avensisa već izvjesno vrijeme sinonim za komfort, prostranost i praktičnost, kupci uz osvježeni Avensis mogu računati na redizajniranu unutrašnjost sa još boljim materijalima, novim izborom boja i najnaprednijim navigacionim multimedijalnim sistemom (Touch and Go Plus) koji se nudi uz automobile srednje klase. Prednja sjedišta sada će nuditi više komforta i bočnog držanja.

Za pogon redizajniranog Avensisa zadužena su tri motora, od kojih su dva dizelska i jedan benzinski. Dvolitarski dizelski motor D-4D isporučuje 124 KS, dok će 2,2-litarski D-4D motor raspolagati sa 148 KS. U oba slučaja prenos snage vršit će se preko 6-stepenog ručnog mjenjača. Benzinski 1,8-litarski motor nudi 145 KS. Uz jači dizelski motor Toyota nudi i 6-stepeni automatski mjenjač, dok će se 1,8-litarski benzinski motor moći dobiti uz CVT Multidrive S mjenjač.

Uz najmodernije sigurnosne sisteme i maksimalnu ocjenu na “crash testu” EuroNCAP-a, koju je Avensis zaradio još prije dvije godine, nema sumnje da će i njegova osvježena varijanta spadati u red najsigurnijih putničkih automobila današnjice.