Noviteti
12

Predstavljen produkcijski izgled dugo očekivane Alpine A110

Klix.ba
Francuska automobilska kompanija Alpine konačno je predstavila izgled dugo očekivanog produkcijskog modela A110 kojim se, nakon dugogodišnje pauze, u velikom stilu vraća na scenu sportskih automobila.

Nakon konceptnih modela Celebration i Vision, s kojima je francuska kompanija u vlasništvu Renaulta najavila povratak na svjetsku automobilsku scenu, Alpine je konačno predstavila produkcijsko izdanje dugo očekivanog sportskog dvosjeda koji će (ipak) nositi oznaku A110 koju je od 1961. do 1977. godine nosio Alpinin legendarni Coupe.

Novo izdanje Alpine, čija skladna karoserija nekim detaljima jasno asocira na izvorni model A110, francuski je odgovor na Porsche 718 Cayman i proizvodit će se u tvornici u francuskom gradu Dieppe, odakle već godinama stižu Renaultovi modeli koji na sebi nose natpis Renaultsport.

Automobil je zasnovan na ultralaganoj aluminijskoj platformi s potpuno ravnom podnicom, snaga motora prenosi se na zadnju osovinu, a još uvijek nezvanične informacije sugerišu da će masa automobila iznositi malo više od 1.000 kilograma, čemu u prilog idu i lagana izrazito profilisana sjedišta.

Iz Alpine još uvijek nije stigla zvanična informacija o motoru koji će pokretati A110. I dok se u ranijim izvještajima spominjalo da će automobil pokretati 1,8-litarski četverocilindarski turbo-benzinski motor sa 300 KS, posljednje informacije sugerišu da će Alpinin Coupe ipak pokretati dvolitarski četverocilindarski turbo-benzinski motor koji će, također, pokretati i novi Megane RS.

Sve nepoznanice bit će riješene 7. marta na Sajmu automobila u Ženevi gdje će se A110 premijerno predstaviti publici. S početnom cijenom oko 55.000 eura prvi će primjerci u prodajne salone stići do kraja godine.