Noviteti
24

Predstavljen jubilarni Ferrari F60America

Klix.ba
Nakon prošlomjesečne najave, Ferrari je zvanično predstavio svoj otvoreni model F60America kojim se obilježava 60 godina Ferrarijevog prisustva u Sjevernoj Americi.

F60America u osnovi je model F12 Berlinetta u cabrio izdanju, a Ferrari je ponudio samo 10 primjeraka po pojedinačnoj cijeni od 3,2 miliona dolara i svi su već našli svoje vlasnike.

Podsjetnik na model 275 GTS-4 NART, koji je Ferrari davne 1967. godine ponudio kao ekskluzivnu ediciju za sjevernoameričko tržište, izvana karakterišu kožom obloženi štitnici za glavu u slučaju prevrtanja, modifikovan prednji i zadnji dio automobila, jubilarne oznake na prednjim blatobranima i aplikacija North American Racing Team (NART).

Unutrašnjost je dizajnirana u crveno-crnoj kombinaciji, uz boje američke zastave koje su vidljive na kožom obloženim sjedištima.

U Ferrariju kažu da je ponuđeni ultralagani krov moguće koristiti do brzine koja ne prelaze 120 km/h.

Automobil pokreće atmosferski V12 motor koji iz 6.262 ccm radne zapremine nudi 740 KS i 690 Nm obrtnog momenta. Za prijenos snage na zadnju osovinu zadužen je 7-stepeni automatski mjenjač opremljen sa dva kvačila. Sve zajedno dovoljno je za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,1 sekundu, što je identično rezultatu koji ostvaruje i srodni model F12 Berlinetta.