Još 20 KS
0

FOTO / Predstavljen Audi TT RS Plus

Sarajevo-x.com
Iako nije bilo izvjesno, Audi je ipak predstavio još snažniju verziju svog sportskog kupea. Moćni TT-RS sa dodatkom Plus biće uvršten u ponudu u aprilu ove godine, nakon zvanične premijere na Salonu automobila u Ženevi u martu.

Tako se Audi TT RS Plus može pohvaliti sa čak 360 KS, što je povećanje od 20 KS u odnosu na "obični" RS, dok je i okretni moment narastao za 15 Nm, na ukupnih 465 Nm.

Audi TT RS Plus biće dostupan u Coupe i u Roadster verzijama, a poznati dizajnerski elementi sa TT-RS modela kao što su agresivna maska u antracitnoj boji sa TT-RS Plus značkom. Sam okvir maske je izrađen od matiranog aluminijuma, dok su kućišta retrovizora obložena karbonskim vlaknima. Zanimljivo je da su ovalni zavšeci izduvnog sistema sa oznakama Audi RS izrađeni u sjajnoj crnoj boji.

Zanimljivo je da ovakav TT na izduvnom sistemu ima i ventil za kontrolom izduvnih gasova, a koji reguliše glasnoću zvuka motora. Sam motor je dobio atraktivnu oblogu od karbonskih vlakana.

U unutrašnjosti je ručica mjenjača dobila obrub s aluminijskim prstenom i TT RS Plus značku. Audi dodao još malo agresivnosti standardnim 19-inčnih točkovima sa TT-RS modela tako što ih je lakirao u crno sa jarko izraženim crvenim obrubom.

TT RS Plus sa S tronic mjenjačem sprinta od 0 do 100 km/h za nevjerovatnu 4,1 sekundu, dok je sa ručnim mjenjač malo sporiji, te mu tada treba u 4,3 sekunde. Roadster verzija je gotovo jednako brza, pa sa S tronic mjenjačem do 100 km/h stiže za 4,2 sekundi, a sa ručnim za 4,4 sekunde. Oba modela, Coupe i Roadster, imaju elektronski ograničenu maksimalnu brzinu na 280 km/h. I uz ovakve performanse Coupe sa S tronic mjenjačem u prosjeku troši samo 8.5 l/100 km.

Cijena za TT RS Plus u Njemačkoj u Coupé verziji s ručnim mjenjačem iznosi 60.650 eura, ili 62.800 eura za verziju sa sedam-stepenim S-tronic mjenjačem. TT RS Plus Roadster košta od 63,500 eura na više.