Noviteti
2

Potpuno nova Mazda 2 spremna za evropsku premijeru

Klix.ba
Potpuno nova Mazda 2 je spremna za Evropu, izuzetno opremljena sa vrhunskim mogućnostima, donijet će oluju u B-segmentu.

Nova generacija Mazdinog malog automobila će evropskim novinarima biti predstavljena početkom novembra u Mazda Spaceu u Barceloni. Također, ovaj model će zablistati na nekoliko nacionalnih automobilskih sajmova i drugih dešavanja do kraja godine.

Potpuno nova Mazda 2 donosi SKYACTIV pristup i jedinstveni KODO dizajn, kao i sva novija Mazda vozila, te je zapravo vrlo sličan konceptnom automobilu Hazumi, predstavljenom ovog proljeća u Ženevi.

Unutrašnjost Mazde 2 prati koncept iz Mazde 3, uključujući i prvi head-up display u segmentu (Active Driving Display) i HMI upravljač specijalno adaptiran za kabinu malog kompakt automobila. Mazda 2 će, uz MZD Connect sistem, među prvim automobilima u B segmentu korisnicima omogućiti da budu online, uz maksimalnu sigurnost u isto vrijeme.

Putnički prostor osigurava komfor i prostranost, posebno za vozača, kao i vodeći u klasi prostor za noge putnika nazad.

Mazda 2 će biti u ponudi sa četiri motora, uključujući i potpuno novi SKYACTIV-D 1.5 dizelski motor male kompresije sa 77 kW/ 105 KS i potrošnjom od svega 3,4l/100 km u kombinovanoj vožnji, te emisijom CO2 od 89g/km. Osim toga, u ponudi će biti i 3 verzije SKYACTIV 1.5-G benzinskog motora sa 75, 90 i 115 KS, i potrošnjom između 4.5-4.9l/100km. Za prenos snage na prednju osovinu bit će zaduženi manuelni mjenjači sa 5 ili 6 brzina, te 6to brzinski SKYACIV Drive automatski mjenjač. Svi mjenjači su unaprijeđene verzije mjenjača iz aktuelne Mazda game – prilagođeni su segment Mazde 2, pri čemu im je značajno smanjena težina.

Potpuno nova Mazda 2, također dolazi sa SKYACTIV šasijom, što će, uz ranije pomenute elemente, i njenim vozačima osigurati jedinstveni Jinba Ittai osjećaj jedinstva vozača i vozila.

Mazda će i prezentaciju nove Mazde 2 izvesti na nekonvencionalan način. Umjesto standardne prezentacije na nekom od velikih međunarodnih sajmova, automobil će se, prije početka prodaje u Evropi, pojaviti na većem broju regionalnih dešavanja. Prije glavnog predstavljanja za novinare u Barceloni, početkom novembra, Mazda 2 će biti zvijezda na Međunarodnom filmskom festivalu u Rimu (16-25.oktobar). Mazdin supermini će zablistati i na lokalnim sajmovima automobila u Cirihu (5.-9. novembra), Beču (14.-18. januara 2015.) i Briselu (15.-25. januara 2015.)