Noviteti
7

Porsche zvanično predstavio Panameru Sport Turismo

Piše: E. T.
Nekoliko dana prije premijernog predstavljanja publici na Sajmu automobila u Ženevi Porsche je predstavio Sport Turismo verziju modela Panamera. Ne, u Porscheu ne vole kada Sport Turismo nazivaju karavanskom Panamerom.

Pored dužeg krova i okomitijih petih vrata, praktičnija Panamera Sport Turismo u drugom redu raspolaže sa tri sjedišta. U odnosu na standardni model prtljažnik raspolaže sa nešto većom zapreminom, ali u Porscheu više vole kada se spomene da Panamera Sport Turismo ima adaptivni spojler na petim vratima i Turbo verziju čiji motor nudi 550 KS.

U Porscheu su još 2012. godine s konceptnim modelom najavili da će Panamera prije ili poslije dobiti i "karavansku" verziju, što je na kraju i realizovano, jer potencijalnih kupaca, prema svemu sudeći, ima dovoljno.

Panamera Sport Turismo nudit će se sa tri sjedišta u drugom redu, ali će kupcima koji to žele biti ponuđena i verzija s dva odvojena sjedišta, kakva se inače nudi u kombinaciji sa standardnom Panamerom.

Pored verzije s dizelskim motorom (4S Diesel), Panamera Sport Turismo će biti ponuđena i s ostalim benzinskim motorima koji se nude uz standarnu karoserijsku verziju, zaključno s hibridnom kombinacijom (4 E-Hybrid).

Iako se automobil već može naručiti, prvi primjerci u evropskim prodajnim salonima trebalo bi da se pojave u oktobru, a cijena osnovnog modela (Panamera 4 Sport Turismo) iznosit će blizu 100.000 eura.