Elektrificirani model
0

Porsche predstavio treću e-hibridnu verziju Cayennea

Klix.ba
Porsche dodatno širi ponudu hibrida za novi Cayenne. Kao treći plug-in model u nedavno opsežno obnovljenoj generaciji Porscheovog SUV-a, novi Cayenne S E-Hybrid impresionira svojom dobrom ravnotežom dinamike vožnje, udobnosti putovanja i efikasnosti.

Novi Cayenne S E-Hybrid je treća elektrificirana varijanta motora u okviru serije i pozicioniran je između Cayenne E-Hybrid i Cayenne Turbo E-Hybrid. S fokusom na dobru ravnotežu između svakodnevne upotrebljivosti i performansi, S E-Hybrid, dostupan u SUV i SUV Coupé verzijama karoserije, predstavlja savršen dodatak asortimanu pogona. Nedavno opsežno revidirana hibridna tehnologija novog Cayennea također omogućava ovoj varijanti modela da ima veliki električni domet i kratko vrijeme punjenja koristeći inteligentno upravljanje energijom.

Obnovljeni trolitarski V6 turbo motor s 353 KS u Cayenne S E-Hybrid radi u sinergiji sa električnim motorom od 130 kW (176 KS). Zajedno postižu sistemsku snagu od 382 kW (519 KS) i maksimalni obrtni moment sistema od 750 Nm. Zahvaljujući ovom moćnom pogonskom sklopu Cayenne S E-Hybrid od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,7 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 263 km/h.

Kao dio standardne opreme u Cayenne S E-Hybrid stiže i adaptivni zračni ovjes koji omogućava čvrstoću ovjesa i stabilnost ili izuzetnu udobnost vožnje, zavisno od želja vozača i odabranog načina vožnje. Inovativna tehnologija s 2 kompresione komore i 2 ventila za podešavanje kapaciteta komora omogućava vrlo širok raspon podešavanja kompresije i povrata amortizera, od izuzetno udobnog i mekanog do vrlo "tvrde" i sportske amortizacije.

Novi S E-Hybrid ima mogućnost i potpuno električnog dometa do 90 kilometara, te tako nudi mogućnost pokrivanja većine svakodnevnih putovanja bez lokalnih emisija. Porsche postiže ovaj domet sa kapacitetom baterije od 25,9 kWh. Novi ugrađeni AC punjač u potpunosti puni Cayenne S E-Hybrid iz odgovarajućeg izvora napajanja sa snagom punjenja do 11 kW za manje od dva i po sata.

Cayenne S E-Hybrid se također vizualno uklapa u postojeću ponudu modela. Dolazi iz fabrike sa 20-inčnim Cayenne S felgama i opremljen je ispušnim sistemom sa dva dvostruka završetka od brušenog nehrđajućeg čelika. Kao SUV, Cayenne S E-Hybrid ima srebrni vanjski paket, a kao Coupé ima crni vanjski paket. Sigurnost i udobnost u mraku podržane su matrix LED glavnim svjetlima koja su dio serijske opreme. Na listi opcija su nova HD matrix LED prednja svjetla.

Vozač se može idealno smjestiti zahvaljujući sjedištu podesivom u osam smjerova, a tu je i Sport Chrono paket koji uključuje prekidač režima za odabir željenog programa vožnje, papučice gasa i kočnice od nehrđajućeg čelika, kao i Diamar unutrašnji paket obojen u boju Silver Shade. Novost je i prošireni raspon funkcija aplikacije My Porsche, uključujući nove funkcije u Apple CarPlay-u. Porsche je prvi proizvođač automobila koji je omogućio pojednostavljen pristup funkcijama vozila unutar CarPlay-a. Udobnost u novom Cayenne S E-Hybrid može se dodatno povećati novim suvozačkim ekranom, uključujući video funkcije u automobilu, kao i novim sistemom kvalitete zraka za zaštitu od čestica i zagađivača.

Novi modeli Cayenne S E-Hybrid-a se mogu naručiti već sada. U Njemačkoj, Porsche nudi model po cijenama od 117.062 eura (Coupé od 121.227 eura) uključujući PDV i opremu specifičnu za zemlju. Isporuke će početi u novembru 2023.