I zvuk i slika
10

Porsche predstavio 911 GT3 RS: Za stazu i cestu

Klix.ba
Među posljednjim izdanjima Porschea 911 iz serije 991.2 je osvježen, olakšan i pojačan GT3 RS koji će publika premijerno vidjeti na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi.

Porscheov posljednji 911 GT3 RS pokreće 4-litarski 6-cilindarski boxer motor koji u ovom slučaju bez podrške turbopunjača na zadnju osovinu isporučuje 520 konjskih snaga, a limitator broja obrtaja radilice aktivirat će se tek kad se kazaljka obrtomjera nasloni na broj 9(000). Spomenute brojke dovoljne su da Porscheovo "track day oružje" uz adekvatan zvuk od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,2 sekunde na putu prema maksimalnoj brzini koja iznosi 312 km/h.

Prijenos snage na zadnju osovinu vrši se preko 7-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila (PDK) koji su u Porscheu za ovu priliku adekvatno kalibrirali, a u odnosu na GT3 bez dodatka RS nanovo je podešeno i upravljanje zadnje osovine na čijim krajevima su izrazito lagane 21-inčne felge na kojima su gume dimenzija 325/30. Na prednjim 20-inčnim felgama u Porscheu su se odlučili za gume dimenzija 265/35.

Među namjenske aerodinamičke komponente, koje će svoje vrijednosti najbolje pokazati na stazi, spada i veliki fiksni zadnji spojler, a u prilog izvanrednoj upravljivosti svakako ide i "dijeta" koja je ostvarena korištenjem lakših sjedišta i panela na vratima, a smanjenju kilograma doprinijelo je i reduciranje materijala za izoloaciju kabine.

Za kupce kojima sve nabrojano nije dovoljno Porsche nudi i opcioni Weissach paket s kojim stiže mnogo karbonskih komponenti i komplet felgi od magnezija, a u najlakšoj mogućoj verziji masa za GT3 RS iznosi 1.430 kilograma. Paketom Clubsport Porsche bez dodatnih troškova nudi sigurnosni kavez, aparat za gašenje požara i sigurnosne pojaseve sa šest tačaka učvršćivanja, što je idealno za kupce koji svoje slobodno vrijeme vole provoditi na stazi.

Početna cijena Porschea 911 GT3 RS u Njemačkoj iznosi 195.137 eura, a nema sumnje da će jedan od posljednjih Porschea 911 s motorom bez turbopunjača biti u kategoriji automobila koji se smatraju isplativom investicijom.