Već 20.000 narudžbi
9

Porsche objavio teasere za nadolazeći Taycan

Klix.ba
Njemačka kompanija Porsche je objavila teasere kojim najavljuje dolazak modela Taycan.

"Kao prvi potpuno električni Porsche, Taycan mora pokazati da je punopravni član Porscheovog brenda. Naravno, ovo je veliki izazov, očekivanja su ogromna, kako interno, tako i šire", izjavio nekadašnji šef modela Boxster Stefan Weckbach koji danas vodi program Taycan.

Weckbach je potvrdio da Porsche do 2025. godine namjerava ostvariti veliki cilj, a to je da polovinu prodanih automobila čine elektrifficirani ili hibridni modeli. Nakon modela Taycan, ponudi električnih vozila će se priključiti Cross Turismo karavanska verzija.

Šef Porschea za model 911 August Achleitner je također komentarisao Taycan.

"Ono što karakteriše čistokrvni Porsche jeste činjenica da uvijek aktivno uključuje vozača. Ova filozofija je dio Taycana. Period prilagođavanja s jednog na drugo vozilo traje najduže pet minuta", rekao je Achleitner.

Taycan će ponuditi više od 600 KS te će moći ubrzati od 0 do 100 km/h za 3,5 sekundi. Potpuno napunjena baterija će omogućiti domet oko 500 km.

Porsche je potvrdio da će predstaviti Taycan spreman za proizvodnju na događaju u septembru. Već 20.000 kupaca je naručilo ovaj model, a potražnja je tako velika da kompanija već povećava proizvodnju. Prodaja počinje prije kraja godine, a Taycan će koštati otprilike kao i Panamera, barem u slučaju baznog modela.