Još bolje performanse
9

Porsche Motorsport predstavio novi 911 GT2 RS Clubsport

D. B.
Iz radionice Porsche Motorsporta izašla je najnovija iteracija modela 911 GT2 RS Clubsport opremljena novim Evo-kit paketom za još bolje performanse na stazi.

Dizajnirana prvenstveno za GT2 serije, dane na stazi i Clubsport događaje, nova konfiguracija daje prioritet aerodinamičkoj efikasnosti i konzistentnim performansama na velikim udaljenostima.

Novi 911 GT2 RS Clubsport Evo-kit je nadogradnja na sportski model 911 GT2 RS generacije 991 koji pokreće 3,8-litarski 6-cilindrični twin-turbo motor, a dolazi s detaljno optimiziranom aerodinamikom, redizajniranim 18-inčnim setom felgi, modificiranim amortizerima i poboljšanim sigurnosnim karakteristikama.

Direktor prodaje Porsche Motorsporta, Michael Dreiser, rekao je da kompanija želi ponuditi kupcima načine da se nastave takmičiti na najvišem nivou GT2 sektora. Nova konfiguracija podrazumijeva redizajnirani prednji spliter i više Gurney krilce na stražnjem krilu s ciljem poboljšanja aerodinamičkog balansa.

Prednji dio sadrži modificirane usisnike za hlađenje kočnica,, centralno postavljeni hladnjak, kao i haubu dizajniranu za bolju ventilaciju. Novi amortizeri smanjuju potrošnju guma tokom utrka, a to rezultira konstatno brzim vremenima kruga.

Dio paketa su prošireni prednji i stražnji blatobrani kako bi se napravilo mjesto za šire felge, koje su "porasle" sa 10,5 na 12 inča naprijed te sa 12,5 na 13 inča nazad.

Novodizajnirani pragovi kreiraju vizuelno harmoničan tok između točkova, a veći stražnji otvori omogućavaju efikasniju ventilaciju, odnosno hlađenje stražnjih kočnica i motornog prostora. Time se smanjuje termalno opterećenje komponenti, posebno u uslovima visokih temperatura.