Novi izazivač
4

Porsche: 911 GT2 RS će Nürburgring zatvoriti za manje od sedam minuta

Klix.ba
U Porscheu su nedavno izjavili da ih više ne zanimaju rekordi i ostvarena vremena na stazi Nürburgring Nordschleife, ali nakon zvaničnog predstavljanja najsnažnijeg 911 do sada izgleda da su promijenili mišljenje.

U svojim izjavama nakon zvanične svjetske premijere modela 911 GT2 RS čelnici Porschea najavili su da će njihov najnoviji "monstrum" uskoro voziti svoj najbrži krug na njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife, a očekuju da će automobil bez problema za zatvaranje kruga "potrošiti" manje od 7 minuta.

Podsjećanja radi, znatno skuplji hibridni model 918 Spyder 2013. godine na stazi Nordschleife ostvario je vrijeme 6 minuta i 57 sekundi s kojim je dugo bio na vrhu Nürburgring liste, a aktuelno najbolje vrijeme drži McLaren P1 LM (6:43).

Niko ne očekuje da 911 GT2 RS s trona skine McLarenov automobil, ali se svi pitaju može li 700 konjskih snaga na zadnjoj osovini s opcionim Weissach paketom (još manje kilograma) iza sebe ostaviti Lamborghinijev "hardcore" model Huracan Performante koji je Nürburgringom nedavno protutnjao za 6 minuta i 52 sekunde.

"Na stazi ćemo koristiti automobil čije će specifikacije, zaključno s gumama, u potpunosti odgovarati specifikacijama automobila koji će biti ponuđen kupcima. Dajte nam malo vremena i saznat ćete koliko je GT2 RS zaista brz", rekao je Frank-Steffen Walliser iz Porscheovog GT odjela.