Noviteti
10

Pogledajte kako izgleda upravljač trkaćeg prototipa

Klix.ba
Porsche je objavio zanimljive fotografije kompleksnog upravljača koji se koristi u njihovom trkaćem prototipu 919 Hybrid klase LMP1.

Opisan kao "virtuelni kompjuter" u rukama vozača, upravljač na svojoj prednjoj strani sadrži 24 tastera i prekidača, a tu je i dodatnih šest polugica koje su smještene na zadnjoj strani.

Uz šarenilo tastera tu je i multifunkcionalni display na kojem se mogu vidjeti sve potrebne informacije, od brzine automobila i prolaznih vremena do statusa napunjenosti litij-ijonskih akumulatora.

U Porscheu kažu da su najčešće korišteni tasteri postavljeni na vanjskim stranama upravljača, kako bi vozaču faktički uvijek bili "pod prstima".

Na višesatnim trkama izdržljivosti, koje uključuju i zahtjevne noćne sate, jedan od najčešće korištenih tastera je plavi taster smješten na desnom rukohvatu kojim vozač sporijim vozačima ispred sebe trostrukim kratkim paljenjem dugih svjetala signalizira svoju namjeru da ih prestigne.

Često se koristi i crveni taster na lijevom rukohvatu koji služi za kratkotrajnu aktivaciju maksimalne raspoložive snage motora potrebne za preticanje klasnih konkurenata.

Za lakše snalaženje tokom noći svi tasteri i prekidači su diskretno osvijetljeni, a preko njih je navučen i fluorescentni premaz.