Prvi električni model
0

Početak prodaje potpuno električne Toyote bZ4X u BiH

Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba
(Foto: E. Z./Klix.ba)
Najveći svjetski proizvođač automobila, Toyota, počela je prodaju svog prvog potpuno električnog modela, Toyota bZ4X, u Bosni i Hercegovini.

Oslanjajući se na gotovo 25 godina iskustva u tehnologiji baterija, Toyota bZ4X može voziti više od 500 kilometara s jednim punjenjem – i to bez ikakve emisije štetnih gasova.

Toyota bZ4X u našoj zemlji dostupna je s cijenom od 110.000 KM za model s elektromotorom snage 150 kW koji se prenose na prednju osovinu. Ovaj model raspolaže s baterijom kapaciteta 71,4 kW h, što je prema WLTP mjerenjiima dovoljno za domet od 500 km.

Također, u ponudi na našem tržištu je i snažnija Toyota bZ4X koja ima dva elektromotora i AWD pogon na sve točkove. Ukupna sistemska snaga ovog modela je 218 KS, te uz istu bateriju kapaciteta 71,4 kWh obećava domet od 460 km.

Toyota bZ4X je prostran, udoban SUV, dostupan s novim pogonom na sve točkove koji pruža najbolje terenske sposobnosti i performanse u klasi, zahvaljujući zasebnim elektromotorima za svaku osovinu. Vanjski izgled je čist, elegantan i snažan te takav podjednako oslikava i njegove napredne kvalitete BEV-a kao i status SUV-a.

Toyotina kvaliteta pruža potpunu bezbrižnost u pogledu pouzdanosti baterije. Čak i nakon 10 godina baterija će i dalje moći pružati vrhunskih 90 % svojih izvornih performansi.