Debituju u Ženevi
30

Plug-in hibrid i dizel: Ovako izgledaju Golf GTE i GTD

D. B.
Uz novi Golf GTI, kompanija Volkswagen je otkrila izgled plug-in hibridnog modela GTE te dizelskog GTD-a.

Oba modela izgledaju poput GTI verzije, imaju novu prednju masku i LED osvijetljenu liniju na rešetki hladnjaka. GTD ima oznake slične onima koje je dobio GTI, a nazad također ima poseban dizajn branika s dvostrukim završecima izduvnih cijevi pozicioniranim u lijevom uglu. GTE dijeli izgled stražnjeg dijela sa standardnim Golfom, što znači da su tu lažni trapezoidni otvori izduvnog sistema u uglovima.

Oba modela imaju neke sličnosti s modelom GTI u unutrašnjosti, ali i individualne karakteristike. Tu je digitalni kokpit s 10-inčnim infotainment ekranom i kariranim uzorkom na sjedištima, kao i kožom presvučeni multifunkcionalni sportski upravljač. Boje unutrašnjosti su također unikatne za svaki model. Unutrašnjost GTI-ja obiluje crvenim detaljima, u GTE hibridu ćete naći plavu boju, a u GTD dizelu srebrenu.

Kada je riječ o ovjesu, isti je kao i u slučaju GTI-ja te se prilagođava uvjetima na cesti za bolju upravljivost i udobnost. Vozaču su na raspolaganju četiri moda vožnje, a pored normalnog, tu su Comfort, Eco i Sport.

GTD pokreće 2,0-litarski TDI koji razvija 197 KS i 400 Nm obrtnog momenta uparen sa sedmostepenim DSG mjenjačem.

GTE plug-in hibrid koristi 1,4-litarski motor s turbopunjačem koji isporučuje 147 KS, a tu je i električni motor od 114 KS. Kombinovano GTE nudi 241 KS i 400 Nm obrtnog momenta. Plug-in hibrid korištenjem samo električnog pogona može preći oko 60 km i dostići maksimalnih 130 km/h. DSG mjenjač je jedina moguća opcija.