Renault Sport na struju
0

FOTO / Planovi za električni hot hatch

Sarajevo-x.com
Renault ZOE Preview concept
U skladu sa svojom tradicijom gradnje izvrsnih sportskih automobila koji su zasnovani na komapktnim gradskim modelima, Renault i u budućnosti ne misli zanemariti užitke sportske vožnje, ali će ih svakako ponuditi u drugačijem i "čistijem" izdanju.

Na osnovni zanimljivog konceptnog modela Zoe koji je prikazan na ovim fotografijama i koji je već imao svoju svjetsku premijeru, Renault planiran konstruisati sportski gradski automobil koji će imati električni pogon.

Zanimljivo je da Renault planira tako neobičnu kombinaciju ekoloških vrijednosti i sportskih performansi koja je još uvijek prava rijetkost u autoindustriji, namjerava uvrstiti u svoju redovnu ponudu modela već do 2013. godine.

Pogonski sklop će kompaktni Renault nasljediti od bratskog Nissana Leafa EV, ali će za potrebe boljih performansi biti znatno unaprijeđen i pojačan, pa se u konačnici očekuje da će serijski Zoe imati oko 134 KS i preko 270 Nm okretnog momenta.

Standardni serijski Zoe također će biti električni automobil, te na tržište stiže tokom 2012. godine. Očekivano, biće znatno slabiji od sportske verzije te će raspolagati sa 80 KS i 222 Nm okretnog momenta, te će imati doseg sa jednim punjenjem baterija od 160 kilometara, što se smatra sasvim dovoljnim za gradski komapktni automobil.