Facelift
39

Peugeot objavio nove detalje redizajniranog modela 308

Klix.ba
Pored minimalnih kozmetičkih promjena u i na karoseriji, suštinske novosti koje karakterišu redizajnirano izdanje Peugeota 308 odnose se na snažnije (i štedljivije) motore i novi 8-stepeni automatski mjenjač.

U Peugeotu su se prilikom osvježavanja popularnog modela 308 ovaj put suštinski fokusirali na elemente koji se ne vide, što i nije čudno s obzirom na izvorno dopadljivu dvovolumensku karoseriju na kojoj su izvršene minimalne kozmetičke korekcije.

Ono što se ne vidi, ali će se osjetiti, je novorazvijeni 1,6-litarski četverocilindarski BlueHDi turbodizelski motor koji raspolaže sa 130 konjskih snaga i dolazi kao zamjena za prethodni motor koji je razvijao 120 konjskih snaga. Asistencijom sistema start/stop, motor (koji je razvijen u saradnji s odjelom Peugeot Sport u kojem su razvijali HDi motore za LMP1 prototipe) će u prosjeku trošiti šest posto manje goriva, a u Peugeotu tvrde da je s dodatnih 10 konjskih snaga ponuđenim performansama veoma blizu osnovnoj dvolitarskoj opciji.

Za ljubitelje benzinskih motora Peugeot je pripremio unaprijeđenu 1,2-litarsku PureTech trocilindarsku opciju s kojom također stiže 130 konjskih snaga, sistem start/stop, četiri posto niža prosječna potrošnja goriva i niža prosječna emisija CO2.

Novorazvijeni 8-stepeni automatski mjenjač, iza kojeg stoje Peugeot i Aisin, ponudit će se s modelom 308 GT koji pokreće dvolitarski turbodizelski motor sa 180 konjskih snaga. Mjenjač će zamijeniti stari 6-stepeni automatik, lakši je dva kilograma i pomogao je prosječnoj potrošnji koja je u ovom slučaju sedam posto niža.

Najsnažniji u ponudi i dalje je 308 GTI koji pokreće 1,6-litarski turbo benzinski motor sa 272 KS, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h nakon šest sekundi i 250 km/h. Pored elemenata koji se standardno isporučuju uz oznaku GTI (19-inčne felge, Torsen blokada diferencijala, crvene kočne čeljusti, prednji kočni diskovi promjera 380 mm, gume Michelin Pilot Super Sport...), uz redizajnirano izdanje stiže i nova dvobojna kombinacija karoserije (Magnetic plava i Perla crna).